M: Färre sjukskrivningar sänker Botkyrkaskatt

Jimmy Baker vill få ned sjukskrivningarna med en metod kommunen använt tidigare.
Jimmy Baker vill få ned sjukskrivningarna med en metod kommunen använt tidigare.
Jimmy Baker.
Jimmy Baker.
Genrebild på Botkyrka kommunhus i Tumba. Foto: Anna Z Ek
Botkyrka kommunhus.
Kommunen ska använda "gammal medicin".
Kommunen ska använda "gammal medicin".
Moderaterna vill sänka skatten för Botkyrkaborna.
En viktig nyckel för att lyckas med det är färre sjukskrivningar bland de kommunanställda. Det ska ske med hjälp av gammal medicin.
– Vi tänker oss en beprövad metod som kommunen använt tidigare, säger oppositionsrådet Jimmy Baker (M).

Moderaterna, det största oppositionspartiet i Botkyrka, vill sänka kommunalskatten för Botkyrkaborna med 25 öre per intjänad hundralapp. Partiet pekar bland annat på att Botkyrka har det näst högsta skattetrycket i länet. Sänkningen skulle innebära 40 miljoner kronor mindre i skatteintäkter.

Sjuksköterska ringer

En viktig del för att få ihop till de pengarna är enligt Moderaterna att få ned sjukskrivningarna bland de kommunanställda. Här hittar Moderaterna besparingar på drygt 20 miljoner kronor i sitt förslag till budget för Botkyrka kommun. Partiet vill damma av en gammal medicin kommunen haft förr.
– Vi vill köpa en tjänst som heter sjukskrivningssjuksköterska. I stället för att du blir uppringd av närmsta chef när du är sjuk så ringer sjukskrivningssjuksköterskan upp med råd om hur du ska göra för att bli frisk snabbare. Det sker med upprepning. Nästa dag ringer sjukskrivningssjuksköterskan upp igen och hör efter hur det gått. De kan också komma med råd om att kontakta läkare, säger Jimmy Baker (M).

Alla måste inte vara anställda genom kommunen. Det känns lite Östeuropa.

Jimmy Baker som vill skapa fler sommarjobb i näringslivet

Andra satsningar

Moderaterna vill satsa 2 miljoner kronor på så kallade sjukskrivningssjuksköterskor men också ytterligare pengar på bland annat hemtjänsten, en äldreombudsman, ,omsorgskonsult och bygglovshandläggare. Totalt pekar de på satsningar värda 12,5 miljoner kronor.

Inga pengar till Konsthallen

Partiet vill spara 58 miljoner kronor där ovan nämnda sjukskrivningssatsning är den viktigaste besparingen. Två andra tunga besparingsposter är en neddragning av antalet medborgarkontor från 5 till 2. Partiet vill också ta bort alla pengar till Konsthallen (5,9 miljoner kronor) men också minska bidragen till annan kultur som festivaler.

Moderaterna vill dra in pengarna till konsthallen, något de haft som förslag i många år.

”Känns lite Östeuropa”

Mindre pengar till kommunala sommarjobb skulle spara 6 miljoner kronor enligt partiets skuggbudget.

– Sommarjobb och erfarenheter är viktiga. Men alla måste inte vara anställda genom kommunen. Det känns lite Östeuropa. Kommunen kan istället hjälpa till och skapa kontakter med näringslivet, säger Jimmy Baker.