Min lokala hjälte

Sjuksyster kollade upp rivals hälsa

"Gärningen har inneburit en allvarlig kränkning" skriver tingsrätten.
"Gärningen har inneburit en allvarlig kränkning" skriver tingsrätten.
En sjuksköterska i södra Roslagen läste en kvinnas patientjournal, trots att hon inte hade rätt till det. Kvinnan var hennes mans före detta fru. Nu har sjuksystern dömts för dataintrång.

Vid fyra tillfällen förra året gick sjuksköterskan på en vårdcentral i södra Roslagen in i en kvinnas patientjournal och läste känsliga uppgifter om hennes hälsa.

Men sjuksystern hade inte rätt att göra det, eftersom kvinnan inte var hennes patient. Dessutom hade sjuksköterskan ett förhållande med kvinnans ex-make som hade en tvist med kvinnan.

Nu har sjuksköterskan dömts av Attunda tingsrätt att betala 28 000 i kronor i dagsböter för dataintrång. Dessutom ska hon betala 5 000 kronor i skadestånd till den kvinnliga patienten.

Hela historien avslöjades när kvinnan började få obehagliga meddelanden från ex-maken där han uttalade sig förklenande om hennes hälsa. Kvinnan fattade misstankar och vid en kontroll visade det sig att ex-makens nya kärlek – sjuksköterskan – olovligt kikat på journalen.

Sköterskan har erkänt, men uppgett att hon bara tittat i journalen av nyfikenhet och att hon inte vidarebefordrat några uppgifter.