ANNONS

Sjuktaxin drog – Karl-Ingvar lämnades ute i regnet

Karl-Ingvar Malmgren blev snabbt frisk, men plågas av dålig sömn efter akutresan.
Karl-Ingvar Malmgren blev snabbt frisk, men plågas av dålig sömn efter akutresan.
Karl-Ingvar, 78, kördes från Danderyds akut för att läggas in på Löwenströmska. Men chauffören hittade inte och lämnade honom vid en låst port med lunginflammation och 41 graders feber. I två timmar irrade han omkring i mörker och spöregn.
ANNONS

Det fanns ingen vårdplats ledig på Danderyds sjukhus den där dagen i september när Åkersbergabon Karl-Ingvar Malmgren, 78, fick vård på akuten för lunginflammation och hög feber.

I stället beställdes en transport till Löwenströmska sjukhuset, där han skulle läggas in på en geriatrisk avdelning för behandlingen med bland annat penicillin intravenöst.

Taxin gick iväg klockan 20.30. Det var mörkt och regnade kraftigt, och chauffören hittade inte till ingången på Löwenströmska. I stället stannade han vid en annan byggnad, och Karl-Ingvar Malmgren släpptes av.

– Det såg stängt ut, så jag bad honom vänta, men han körde därifrån direkt, säger Karl-Ingvar.

Han hade hamnat utanför närakuten, som hade stängt.

Nekade att hjälpa till

Han bankade på dörren, och till slut kom vårdpersonal och väktare, som pekade ut i mörkret dit han skulle. En promenad på tio minuter. Men det tog två timmar för Karl-Ingvar, som svårt medtagen irrade omkring i mörker och spöregn.

– Förmodligen svimmade jag i omgångar på vägen, säger han.

Väl på Löwetgeriatriken togs han omhand av personalen.

Vården var utmärkt, poängterar han, och fysiskt så blev han frisk ganska snart. Men mardrömsnatten förföljer honom.

ANNONS

– Jag har svårt att sova, och koncentrationssvårigheter, tankarna går tillbaka till vad som kunde ha hänt.

Alla skyller på alla

Karl-Ingvar Malmgren

Han har anmält händelsen till patientnämnden. ”Det här höll uppenbarligen på att bli min sista vandring i livet” skriver han i anmälan.

Han tycker att det är Danderyds sjukhus, där han var inskriven för vård, som har huvudansvaret. Även taxiföretaget gjorde fel, menar han.

– Men alla skyller på alla. Läkaren på Danderyd skriver att det som hänt är ”fasansfullt”, men ingen tar ansvar. I stället för att bolla runt problemet borde de fundera ut hur de ska göra så att det inte upprepas, säger Karl-Ingvar Malmgren.

Skulle ha fått ”extra service”

Det är trafikförvaltningen i Region Stockholm som ansvarar för färdtjänsten, dit sjukresor hör. Färdtjänsten har avtal med taxibolag som utför bland annat sjukresor.

Enligt Danderyds sjukhus beställdes en sjukresa med ”extra service”, vilket innebär att ”chauffören ska hämta patienten inne på sjukhuset och lämna patienten innanför dörren på den adress dit bilen är beställd”.

Vem som bär ansvaret när patienten lämnas på fel ställe utreds nu.

Även anmält till Ivo

Patientnämnden har inhämtat yttranden från alla inblandade parter och skickat ärendet vidare till hälso- och sjukvårdsförvaltningen, som ännu inte tagit ställning till anmälan.

Karl-Ingvar Malmgren har även anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Fakta

Alla skyller ifrån sig

Färdtjänstförvaltningen:

”Vid denna resa har flera personer i kedjan agerat olämpligt.”

”Info om måladress har varit ofullständig och skriven på ”en klisterlapp” i stället för i det digitala system som ska användas.” ”Föraren har agerat olämpligt och inte fullständigt.”

”Möjligen borde en annan form av sjukresa med mer personstöd använts.”

Danderyds sjukhus AB:

”DSAB kan därför inte belastas för att sjuktransporten inte hittade rätt ingång till Löwetgeriatriken. Enligt DSAB har inte sjukhuset något direkt ansvar för att hålla sig informerad i realtid om att patienten lämnas av på rätt ställe”.

”All kommunikation rörande brister i avtalets fullgörelse kommuniceras till ansvarig avtalscontroller på SLL.”

Närakuten Löwet:

”När Närakuten Löwet är stängd finns ingen möjlighet att bistå patienter och i detta fall har det brustit i samordningen mellan Danderyds akutmottagning och patienttransportör.”

Löwetgeriatriken:

”Vi tar till oss om att bli bättre på att eftersöka patienter om det tar för lång tid mellan sjukhusen och vår enhet sen kan vi inte påverka vad Danderyd ger för information eller hur sjuktransporten sköts och vart den kör trots instruktioner.”

 

Källa: Patientnämnden
Fakta

Sjukresa eller sjuktransport?

Sjukresa:

Görs med taxi eller rullstolstaxi, med bolag som trafikförvaltningen har avtal med. Vanligtvis går resan mellan patientens bostad och sjukhus, vårdcentral eller annan vårdgivare.

Patienten förväntas klara sig själv under resan. Patienten får ett sjukresekort och betalar en egenavgift på max 140 kronor.

Det är vårdgivaren gör en bedömning på medicinsk grund om patienten har rätt till sjukresa.

Sjuktransport:

Görs med särskilda transportbilar och är till för patienter som inte är så sjuka att de behöver en ambulans, men ändå behöver en liggplats eller extra omsorg för att komma hem från sjukhus eller till nästa vårdform.

Det är Samariten AB som har avtal med Region Stockholm om transporterna, och de dirigeras ut från SOS Alarm.

I transporten finns förutom föraren en person som sitter med patienten, och har patienten syrgas ska personen ha minst undersköterskekompetens.

Källa: Färdtjänsförvaltningen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.