Välj ditt område
Menskopp tampong
Menskoppen syns i mitten.

Nej till allmänna menskoppar i Stockholm

Sjukvård Förslaget var att inför subventionerade menskoppar till Stockholms kvinnor. På tisdagen röstade landstingsstyrelsen nej. Allmänna menskoppar blir för dyrt.

Den socialdemokratiska landstingspolitikern Elinor Odenberg (S) har skrivit en motion om att landstinget borde subventionera menskoppar till länets kvinnliga befolkning.

”Hur reproduktionen fungerar rent biologiskt är en stor könsorättvisa som är svår att komma ifrån”, skriver Elinor Odenberg (S) i sin motion.

Mensskydd är en utgift som knappast går att avstå

”Skattesubventionering av mensskydd skulle göra ofrånkomliga utgifter mer jämställda, då mensskydd är en utgift som knappast går att avstå”, fortsätter hon.

Sjukvårdsförvaltningen har utrett motionen och kommit fram till att det under 2018 kommer finnas 549.000 menstruerande kvinnor i åldrarna 13 till 47 i Stockholms län.

Om 50 procent skulle använda menskopp skulle kostnaden för landstinget under 2018 uppgå till 41,2 miljoner kronor för svensktillverkade menskoppar. Om användandet var 90 procent skulle kostnaden vara 74,1 miljoner kronor.

Beräkningen utgår sedan från att varje kvinna inte byter ut sin menskopp på fem år.

Skulle innebära en mycket stor kostnad

Motionen avslogs på landstingsstyrelsens möte på tisdagen.

Motiveringen var att menskoppen som mensskydd inte passar alla och att det ”skulle innebära en mycket stor kostnad” för landstinget.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Linjen körs från och med 2017 av Waxholmsbolagets egna båtar
Nyheter

Succé för Nordsydlinjen i sommar

Morgonkollen

Rånare greps i Nacka tack vare vittnen

Nyheter

En skadad efter mc-olycka i Grödinge

Nyheter

De äger stans mäktigaste husbil

Nyheter

Just nu: Gasläcka vid Observatorielunden

Kultur

Polisen stoppar Bob Hund-spelning på Plattan