Menskopp tampong
Menskoppen syns i mitten.

Nej till allmänna menskoppar i Stockholm

Sjukvård 

Förslaget var att inför subventionerade menskoppar till Stockholms kvinnor. På tisdagen röstade landstingsstyrelsen nej. Allmänna menskoppar blir för dyrt.

Den socialdemokratiska landstingspolitikern Elinor Odenberg (S) har skrivit en motion om att landstinget borde subventionera menskoppar till länets kvinnliga befolkning.

”Hur reproduktionen fungerar rent biologiskt är en stor könsorättvisa som är svår att komma ifrån”, skriver Elinor Odenberg (S) i sin motion.

Mensskydd är en utgift som knappast går att avstå

”Skattesubventionering av mensskydd skulle göra ofrånkomliga utgifter mer jämställda, då mensskydd är en utgift som knappast går att avstå”, fortsätter hon.

Sjukvårdsförvaltningen har utrett motionen och kommit fram till att det under 2018 kommer finnas 549.000 menstruerande kvinnor i åldrarna 13 till 47 i Stockholms län.

Om 50 procent skulle använda menskopp skulle kostnaden för landstinget under 2018 uppgå till 41,2 miljoner kronor för svensktillverkade menskoppar. Om användandet var 90 procent skulle kostnaden vara 74,1 miljoner kronor.

Beräkningen utgår sedan från att varje kvinna inte byter ut sin menskopp på fem år.

Skulle innebära en mycket stor kostnad

Motionen avslogs på landstingsstyrelsens möte på tisdagen.

Motiveringen var att menskoppen som mensskydd inte passar alla och att det ”skulle innebära en mycket stor kostnad” för landstinget.

Fler nyheter från Stockholm

Karolinska sjukhuset entré
Nyheter

32 Barnläkare: Ohanterlig problematik

Nyheter

Fyra bilar i krock vid Skogskyrkogården

Nyheter

MORGONKOLLEN: 100-åringar får inte plats

Anna Starbrink och byggkran
Sjukvård

Nu ska landstinget kartlägga stockholmarna

Kultur

Hans naturbilder håller absolut världsklass

Tekniska nämndhuset
Nyheter

Förundersökning inledd mot kommunal chef