5 avslöjanden om NKS – på 90 sekunder

I dag flyttar den första patienten in på Nya Karolinska i Solna. Turerna kring sjukhuset har varit många och den senaste tiden har flera avslöjanden skett.
Mitt i Stockholm har samlat några av de viktigaste.

1. Skenande kostnader

Från början skulle NKS kosta 14,5 miljarder kronor att bygga. SvD har i en stor granskning avslöjat att kostnaderna skenat, och att notan egentligen är närmare 26 miljarder kronor.

Detta har kunnat ske genom ”tilläggsavtal” där olika delar brutits ut ur huvudavtalet och på så sätt har den ursprungliga budgeten kunnat kringgås.


2. Frågetecken kring avtalet

När NKS skulle byggas kom det bara in ett bud – från Skanska. Att det bara var en entreprenör som lämnade bud är problematisk enligt kritiker som SvD talat med. Upphandlingen borde ha stoppats menar de.

Istället blev det så att Skanska kunde ställa krav – som att låta landstinget betala en riskpremie på 5 miljarder och skjuta upp inflyttningen med ett par år.

Alliansen har flera gånger motsatt sig en större granskning av hur NKS-affären gick till. I augusti-september gick frågan om en större granskning genom landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige. Men en större extern revision som oppositionen kräver blir det inte.

Läs mer: SvD:s långläsning om hur NKS blev världens dyraste sjukhus


3. Helt nytt – men måste byggas om

NKS byggdes med enkelrum. Och när sjuhuset beställdes visste ingen vilken vård som skulle bedrivas där. Det har ställt till det bland annat för barnintensiven som nu ska flytta in på NKS. Framför allt när det gäller bemanning.

Att vårda barn i enkelrum på NKS kräver 96 sjuksköterskor istället för dagens 36, har DN avslöjat. Och sköterskor är det brist på, så nu ska rummen byggas om till dubbelrum. Vilket medför extrakostnader.


4. Vårdkaos hotar

Nya Karolinska kommer ta emot en kvarts miljon färre patienter än vad Karolinska gör i dag. Mitt i Stockholm har berättat om att 70.000 akutbesök ska bort från akuten på Karolinska i Solna.

Nu måste de andra sjukhusen bygga ut – både befintliga akuter och nya närakuter. Men det saknas pengar och personal, och flera byggen är försenade.


5. Nytt sätt att jobba

Gamla kliniker skrotas och nya sätt att jobba införs, berättar SR:s Kaliber. Det skapar stress då det sker samtidigt som flytten. Och den nya arbetsmetoden, kallad ”värdebaserad vård”, är obeprövad på lång sikt.

Omställningen sköts av konsulter som kostat landstinget 50 miljoner kronor på nio månader. Konsultavtalet präglas även av misstänkt jäv.