Beslutat: Hälsomottagningarna stängs

På tisdagen fattades beslutet att stänga hälsomottagningarna i Handen i Haninge (bilden), Kista och Södertälje.
På tisdagen fattades beslutet att stänga hälsomottagningarna i Handen i Haninge (bilden), Kista och Södertälje.
Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L).
Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L).
På tisdagen klubbades till sist hälso- och sjukvårdsbudgeten, och därmed också stängningarna av livsstilsmottagningarna i Haninge, Kista och Södertälje. Mottagningarna skulle få folk i socioekonomiskt tyngre områden att förändra sin livsstil – men för få patienter har remitterats hit.

Alliansen beslutade som väntat på tisdagens hälso- och sjukvårdsnämnd att stänga de nyöppnade hälsomottagningarna i Kista, Haninge (vid Handens närsjukhus) och Södertälje. Landstinget sparar 22 miljoner på stängningen av hälsomottagningarna, som öppnade 2014 och 2015. Mottagningarna skulle hjälpa folk med osunda livsstilar och hälsoproblem till hälsosammare liv, men har ansetts ha haft för få besök. Förslaget att stänga har kommit från förvaltningen.

Läs mer: Beslutet kritiseras av S: ”Ett dåligt beslut”

– Budgeten är en helhet som måste gå ihop. Hälsofrågorna är ju oerhört viktiga och Stockholmarnas hälsa är bättre än någonsin, men vi har ju ändå människor med skör hälsa. Efter diskussioner inom alliansen men också med företrädare för sjukvården har vi kommit fram till att vi måste hitta andra sätt för bra vård får människors hälsa, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

– Det här (att stänga livsstilsmottagningarna, red anm) är en del av hela budgeten. Vi satsar 140 miljoner kronor på att utveckla vårdcentralerna och deras arbete med människors hälsa, så hälsofrågorna är högt prioriterade, säger Anna Starbrink.

Läs mer: Nya hälsomottagningarna läggs ned – inom sparkravet

Beslutet har kritiserats från oppositionen, som tror att beslutet kostar mer än det smakar.
Bland tycker oppositionslandstingsråd Dag Larsson (S) att remitteringen till mottagningarna borde underlättas, för att öka besöken.
– Fast då tycker jag att vi tar bort primärvårdens viktiga roll på husläkarmottagningarna och vårdcentralerna. Hälsomottagningarna har inte riktigt lyckats nå tillräckligt många. Då tycker jag det är ansvarsfullt att ta fram andra sätt för den gruppen, säger Anna Starbrink.
– Mottagningarna har haft uppenbart svårt att hitta sin roll i sjukvårdsutbudet. Man har inte fått tillräckligt många patienter, säger hon.

Alla tre mottagningar stänger under 2017.