Datahaveriet: Tekniker nåddes inte av larm

Karolinska sjukhuset entré
Karolinska i Solna var ett av de sjukhus som blev drabbade av datahaveriet.
Datahaveriet som drabbade flera stora sjukhus i Stockholm i september berodde på en serverkrasch. Det ledde till att flera anställda på bland annat Karolinska i Solna inte kunde logga in på datorerna.

Datahaveriet som drabbade flera av de stora sjukhusen – Karolinska i Solna och Huddinge, Danderyds sjuhus samt Södersjukhuset – lördagen den 24 september berodde på en serverkrasch. Det framkommer av landstingets svar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som startat en tillsyn.

Läs också: Ivo utreder datahaveri på sjukhusen

När servern slutade att fungera natten till lördag fick det flera följdeffekter, skriver landstingets it-direktör. Som en konsekvens spärrades flera av de anställdas konton på datorerna – och de kunde inte logga in.

De larm som fanns nådde inte fram till landstingets drifttekniker under natten, varpå de anställda inte kunde logga in på morgonen den 24 september. När teknikerna väl började felsöka kunde inloggning ske från 11:30-tiden och arbetet ansågs vara klart vid 14:50.

Läs också: Datahaveri på landstinget – anställda oroade för patientsäkerheten

Landstinget it-avdelning har nu sett över sina larmrutiner och uppdaterat dessa. It-direktören skriver till Ivo att journalsystem och andra kritiska system för vården inte drabbades av haveriet. Ivo har ännu inte uttalat sig i ärendet.