NKS-direktör slutar – får närmare en miljon

Programdirektör Andreas Ringman Uggla slutar på Nya Karolinska.
Programdirektör Andreas Ringman Uggla slutar på Nya Karolinska.
Programdirektören Andreas Ringman Uggla kommer att avsluta sitt uppdrag på Nya Karolinska i Solna. Detta efter flera DN-avslöjanden som på olika sätt berör direktören.
När Ringman Uggla nu slutar får han närmare en miljon kronor i lön utan att jobba.

Dagens Nyheter har i flera artiklar granskat Nya Karolinska i Solna, NKS, och dess samarbete med företaget Boston consulting group, BCG.

Enligt DN:s granskning har företaget fakturerat Karolinska åtskilliga miljoner för konsulttjänster. Flera av fakturorna har bristfälliga underlag och sjukhusledningen har inte kunnat svara på vad de betalat för i vissa fall.

Totalt har BCG:s affär med Karolinska hittills uppgått till en kvartsmiljard kronor.

På torsdagen meddelade sjukhuset att programdirektören Andreas Ringman Uggla avslutar sitt uppdrag. Flera av DN:s avslöjanden den senaste tiden har berört honom på olika sätt.

Flera avslöjanden om NKS

DN har bland annat avslöjat att Ringman Uggla …

… har ansvarat för och gett BCG höga poäng i en upphandling värd 118 miljoner kronor. Direktören har själv tidigare arbetat på BCG.

… har kallat sig ”läkare” utan att vara det. Läkare är en skyddad titel och att kalla sig det kan strida mot patientsäkerhetslagen.

… förnekat att det skulle vara kö till cancervården när den landstingscentrala sjukvårdsförvaltningen frågat. Cancerpatienter i kön avled senare.

Arbetsbefrias – får närmare en miljon

Att programdirektören nu slutar ska enligt sjukhusdirektören Melvin Samsons vara ett beslut de två tagit i samförstånd med varandra.

Andreas Ringman Uggla arbetsbefrias men får 870 000 kronor i lön under sin sex månader långa uppsägningstid, skriver DN.

Politiker vill se revision

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) meddelar i ett pressutskick på fredagen att hon vill landstingets revisorer granskar BCG och NKS.

– Jag har sedan jag tillträdde för ett år sidan varit kritisk mot Karolinskas universitetssjukhusets konsultanvändning. Att avtalet med BCG avslutades innan sommaren är bra, men det räcker inte. Jag föreslår därför revisionen att särskilt granska BCG, den jävsproblematik som funnits samt sjukhusets interna rutiner och konsultanvändning, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, i utskicket.