Gravid fick influensa – nekades vård

svininfluensa, influensa, Foto: Linn Hedesström Blad
Varken på vårdcentralen eller på sjukhuset kände de till rekommendationerna. Arkivbild.
Den gravida kvinnan gjorde allt rätt när hon fick influensa. Hon sökte vård på vårdcentralen, närakuten och till slut Södersjukhusets gynakut. Ingenstans kände de till 1177 Vårdguidens rekommendationer.

Den som är gravid tillhör riskgrupperna och uppmanas vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Och de som drabbas av influensa uppmanas att söka vård.

Patientnämnden ger nu sjukvården bakläxa, sedan en gravid kvinna med influensasymtom nekats vård. Nu skriver nämnden till SLSO, som är huvudman för den aktuella vårdcentralen och närakuten, till styrelsen för Södersjukhuset och till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden så att den felaktiga hanteringen uppmärksammas.

Den gravida kvinnan gjorde allt rätt. Ringde 1177 Sjukvårdsrådgivningen som rådde henne att kontakta närmaste vårdcentral, som var Liljeholmens vårdcentral. Där tyckte de att hon skulle vänta tills hon kände sig allvarligt sjuk innan hon uppsökte vård, och att hon i stället skulle kontakta den vårdcentral där hon var listad.

Hamnade på Sös

Men den vårdcentralen hann stänga. Kvinnan ringde då till Liljeholmens närakut, som tyckte hon skulle stanna hemma. När hon läste upp informationen från 1177 Vårdguiden fick hon dock en akut tid.

Men läkaren var, enligt Patientnämndens redogörelse, oförstående för besöket, men skrev en remiss till Södersjukhusets gynakut.

Även där var läkaren oförstående. En annan läkare, som kände till rekommendationerna, undersökte så småningom kvinnan, och efter provtagning kunde influensa konstateras.

Kvinnan fick recept på antivirusläkemedel.

Läkarna har informerats

Det är ”anmärkningsvärt att hon inte blev mottagen i enlighet med den information som fanns att tillgå på såväl 1177 Vårdguiden, Vårdgivarguiden som på Folkhälsomyndigheten” skriver Patientnämnden.

– Det här är ett principärende som bör uppmärksammas, och därför skickar vi det tillbaka till politikerna, säger Annette Birnbaum vid Patientnämnden.

Enligt SLSO har samtliga verksamhetschefer uppmärksammats på hur de ska agera och vid vårdcentralen har nya rutiner utarbetats. Södersjukhuset uppger att samtliga läkare vid kvinnokliniken informeras om att gravida patienter med influensasymtom ska ges antivirusläkemedel.