Influensan har tömt blodlagren

blodbuss
För att underlätta blodgivning åker blodbussar ut och ställer sig vid arbetsplatser.
Den sega influensasäsongen har bidragit till att tömma blodlagren. Blodcentralen vädjar nu om nya blodgivare.

Blodlagren i Stockholms län, och i hela landet, är oroväckande låga. En anledning är influensan, som gjort att många som brukar ge blod inte kunnat göra det på grund av att de varit sjuka.

– Sjukvården behöver fler blodgivare, speciellt i storstäderna, för att det alltid ska finnas friska och krya personer som kan ge blod. Blod behövs till patienter varje dag och behovet kan även öka snabbt och utan förvarning, till exempel vid en större olycka, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen i ett pressmeddelande.

I februari hade Blodcentralen det lägsta antalet blodgivningar på många år. Nu nalkas påskhelgen, och inför den behöver lagren fyllas på, eftersom många blodgivare då är bortresta.

– Nu hoppas vi att många blodgivare har möjlighet att besöka blodcentralerna runtom i Sverige inför påsk, säger Karolina Blom Wiberg.

Fakta

Här kan du ge blod

Blodcentraler finns vid Skanstull, Odenplan och Hötorget.

Blodgivarbussar är i dag måndag 19 mars vid Kista galleria, Södertörns högskola, World Trade Center, Skanska i Lindhagen och Olofssons bil i Haninge.

Info om var blodbussarna står varje dag på www.geblod.nu

Källa: Blodcentralen