Karolinska öppnar 30 nya vårdplatser

Karolinska universitetssjukhusen är i stabsläge. Foto: Åsa Liljekvist
Karolinska universitetssjukhusen är i stabsläge. Foto: Åsa Liljekvist
Sedan i morse befinner sig Karolinska universitetssjukhusen i Solna och Huddinge i stabsläge och nu öppnar man 30 nya vårdplatser för att kunna ta emot fler sjuka.

Det höga trycket på länets sjukhus har inneburit långa köer på akutavdelningarna. Aftonbladet rapporterar om att det i enskilda fall inneburit att vårdsökande fått vänta upp till 24 timmar.

Nu går Karolinska ut med att man arbetar med att öppna ytterligare 30 vårdplatser under torsdagen för att möta trycket.

Under onsdagen utökade Södersjukhuset sin kapacitet med 35 platser utöver vad man planerat för helgerna. Även Danderyds sjukhus öppnar fler platser, oklart dock hur många.

– Läget är ansträngt med ett högt influensatryck. Akutsjukhusen vidtar åtgärder, vilket de måste i ett sådant här läge, så att patienterna får den vård de behöver, säger Anna Nergårdh, chefläkare för Stockholms läns landsting.

Anledningen till det stora trycket är att allt fler drabbas av influensa och att toppen är tidigare i år än andra år. I år har influensatoppen infallit cirka åtta veckor tidigare än förra året.


Läs mer: Karolinska anmäler sig självt

Läs mer: Varnar för vårdkollaps när Nya Karolinska öppnar

Läs mer: Nya Karolinskas robotar osams

Fakta

Stabsläge

Stabsläge innebär att ledningen för sjukhuset samlas och beslutar om särskilda åtgärder, som att omfördela interna resurser och vidta andra nödvändiga åtgärder, till exempel att kalla in extra personal för att kunna öppna ytterligare vårdplatser.