Fler kvinnor får föda utanför Stockholm

Högt tryck på förlossningsavdelningen.
Högt tryck på förlossningsavdelningen.
Under den tredje veckan i juli skickades nio gravida kvinnor från Danderyds sjukhus på grund av platsbrist. De fick föda utanför Stockholms län istället.

På grund av den rådande situationen på Stockholms förlossningsvård tvingades kvinnor i föda i ett annat län vid 16 tillfällen under den gångna veckan. Ett rekord som inte är av det glamourösa slaget. Situationen väntas förvärras då flera förlossningar är beräknade till månadsskiftet juli-augusti.

Danderyds sjukhus toppade listan med att avvisa nio gravida kvinnor. Semestertider och personalbrist ligger bakom situationen. Endast 8 av 13 förlossningsrum hålles öppet på Danderyds sjukhus.

Hinner inte gå på toaletten

Barnmorskor arbetar extrapass och vittnar i olika medier att de inte ens hinner gå toaletten. Chefsläkare Johan Bratt på Stockholm läns landstyg säger att situationen är mycket ansträngd.

– Just nu är det väldigt mycket förlossningar samtidigt som många ska ha sin semester. Det är en tuff arbetsmiljö för alla men vi räknar med att klara av det, säger Johan Bratt till Mitt i.

Öppnar upp BB-platser

Stockholm läns landsting har precis avslutat ett förlossningsmöte där de diskuterade hur förlossningsvården ska göra för att klara trycket.

– Vi jobbar med tät samverkan och har öppnat upp BB-platser på Karolinska, Solna och Huddinge och BB Stockholm för att få ett bättre flöde. Det är viktigt att vi stämmer av och arbetar patientsäkert. Vi har inte haft några allvarliga incidenter, säger Johan Bratt.

Även om förlossningstrycket nu ökar i månadsskiftet tror Johan Bratt att färre kvinnor kommer att skickas utanför Stockholm.