Mässlingsmittad sökte vård på Sös

En mässlingsmittad man sökte vård på Sös.
En mässlingsmittad man sökte vård på Sös.
En person som sökte hjälp på Rosenlunds närakut och på Södersjukhusets akutmottagning i helgen har visat sig ha mässling. Nu pågår ett arbete för att spåra alla som kan ha smittats.

I söndags kväll kom en man i medelåldern till Södersjukhusets akutmottagning med symtom som tydde på mässling. Mannen lades in på vårdavdelning.

På tisdagen kom provsvaren, och det visade sig att det var mässling.

– Vi har ringat in i vilka lokaler mannen befunnit sig, eftersom det är en luftburen smitta, och vilka personer som har befunnit sig där, säger Ann Kirkegaard, chefläkare på Södersjukhuset.

Alla kontaktas

Ett intensivt arbete pågår nu med att kontakta dem som varit på sjukhuset.

– Vi ringer upp alla som är i riskzonen att bli smittade, det vill säga de som är födda innan mässlingvaccin ingick i det allmänna vaccinationsprogrammet. De behöver vaccineras inom 72 timmar. Till alla övriga skickar vi brev, säger hon.

Mannen hade under lördagen sökt hjälp på Rosenlunds närakut, och samma process att spåra dem som kan ha smittats gäller där.

Den som är orolig att ha blivit smittad uppmanas att ringa 1177 Vårdguiden för rådgivning.

Senast Stockholm hade ett utbrott av mässling var vintern 2016. Då konstaterades 15 fall. I december förra året inträffade ett utbrott i  Göteborg.

Mässling är extremt smittsamt. Det räcker med att en smittad person hostar eller nyser, så sprider sig viruset i ett helt rum.

Feber och kliande utslag

Sjukdomen i sig ger hög feber, torrhosta, kliande utslag och ljuskänslighet. Den varar 1-2 veckor.

Men det är följdsjukdomarna som gör mässling till en allvarlig sjukdom. Förutom öroninflammation, bihåleinflammation och lunginflammation kan man få hjärninflammation, vilket kan ge skador som inte försvinner, eller som är livshotande.