Mordförsök och receptfusk – läkare anmäls

Läkaren som misstänks för mordförsök utreds nu av Ivo, sedan han återigen anmälts.
Läkaren som misstänks för mordförsök utreds nu av Ivo, sedan han återigen anmälts.
Den läkare som misstänks för mordförsök vid en vårdcentral i Skärholmen har anmälts till Ivo av flera föräldrar.
Han och en annan läkare har enligt anmälan otillåtet gått in i deras barns journaler.

Anmälningarna kom in till Inspektionen för vård och omsorg i slutet av januari. Upprörda föräldrar, med hemvist i Skärholmen och Norsborg, beskriver i dem hur läkare på en vårdcentral gått in i deras barns journaler, trots att barnen inte varit listade på vårdcentralen i fråga.

På så sätt fick läkarna tag i barnens personnummer och ordinationer, utan att ha bett om tillåtelse från föräldrarna. Recept skrevs sedan ut på mjölkersättning och näringsdrycker, som erbjöds föräldrarna från ett apotek som båda läkarna har koppling till.

Minst fyra familjer drabbade

Motivet kan ha varit att tjäna pengar på den ersättning landstinget ger till apotek som förser barn med mjölkersättning.

Läkarna har aldrig träffat vare sig barnen eller deras föräldrar. Minst fyra familjer ska ha drabbats, enligt Aftonbladet. Fler av dem har alltså gjort Ivo-anmälningar. Det har också en överläkare på en barnmottagning gjort, sedan han fått kännedom om saken via en förälder.

En av de anmälda läkarna är samma man som är misstänkt för mordförsök på en vårdcentral i Skärholmen i början av februari. Han klev in där tillsammans med fyra andra personer och gick till fysiskt angrepp mot personalen. Orsaken ska ha varit ilska över att han nekats tillgång till en lokal han tidigare haft där.

Läkaren och tre andra personer häktades för mordförsök. De släpptes senare eftersom åklagaren ansåg att de inte längre kunde förstöra bevismaterial. De är dock fortfarande misstänkta, och åtal väntar.

Hård kritik tidigare

Som Mitt i tidigare berättat har den mordmisstänkte läkaren fått hård kritik av Ivo flera gånger, för undermåliga operationer och bristfällig journalföring vid den plastikkirurgiska klinik han drev i Stockholms innerstad. Det var så illa att kliniken belades med operationsförbud.

Dessutom tvingades fyra öppenvårdsapotek som läkaren drev stänga i oktober 2016. Läkemedelsverket fattade beslutet på grund av bristfällig recepthantering, som utgjorde en fara för patientsäkerheten. Apoteken låg i Södertälje, Rågsved, Skärholmen och Sätra.