Så mycket får Stockholm av BB-satsningen

Fler miljoner till förlossningsvården utlovas.
Fler miljoner till förlossningsvården utlovas.
På tisdagen presenterade regeringen och Vänsterpartiet en satsning på förlossningsvården. En miljard kronor ska gå till landstingen. Stockholm får 200 miljoner kronor.

Läget har varit ansträngt på länets förlossningsavdelningar under sommaren.

Därför presenterade den styrande Alliansen i Stockholms läns landsting för ett par veckor sedan en satsning på 120 miljoner kronor årligen till förlossningen i Stockholm.

Nu ser det ut som att förlossningsvården får ännu mera pengar. Under tisdagen presenterade regeringen och Vänsterpartiet en nationell satsning om en miljard kronor till förlossningsvård.

Av den kakan ska Stockholm få 200 miljoner kronor, skriver Vänsterparitet i ett pressmeddelande.

– När man föder barn ska man vara trygg med att man får den vård man behöver. Ett tillskott på drygt 200 miljoner kronor om året kommer att göra stor skillnad här i borgerligt styrda Stockholm, där förlossningsvården länge krisat, säger landstingsrådet Håkan Jörnehed (V) i pressmeddelandet.

Landstingstopp: ”Kortsiktigt”

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är inte imponerad.

– Regeringens vårdpengar är kortsiktigt trevligt, men långsiktigt obegåvat, säger Svenonius (M) i en kommentar till Mitt i.

Hon efterlyser reformer för fler jobb, företag och minskat utanförskap.

– Det ger ökade skatteintäkter till kommuner, landsting och staten. Det är vad vi behöver, inte toppstyrda, kortsiktiga och statliga bidrag, säger Irene Svenonius (M).