Min lokala hjälte

Regeringsuppdrag: Få EU-myndighet till stan

Chris Heister
Chris Heister och länsstyrelsen ska försöka locka EU-myndighet från London till Stockholm.
På torsdagen beslutade regeringen att länsstyrelsen i Stockholm ska arbeta för att få den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) till Stockholm och Uppsala.
– Vi ska jobba stenhårt, säger Chris Heister, landshövding.

Glädjen var stor både på länsstyrelsen och landstinget efter regeringens beslut på torsdagen.

– Vi ska göra allt för att stärka Sveriges erbjudande till EMA, säger Chris Heister, landshövding i Stockholms län.

Även landstingets finanslandstingråd Irene Svenonius (M) var glad över beslutet.

– Det är glädjande att regeringen står bakom Stockholmsregionens ansträngningar att få EMA till vårt län, säger Irene Svenonius (M).

Regeringens uppdrag

Länsstyrelsen i Stockholm får alltså uppdraget att jobba för att den europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) ska flytta till regionen Stockholm-Uppsala när Storbritannien lämnar EU.

– Vi har starka kort i leken redan nu. En av de ledande aktörerna i det europeiska samarbetet är svenska Läkemedelsverket. Så vi har starkt renommé från början, säger Chris Heister.

Länsstyrelsen i Stockholm ska också samarbeta med länsstyrelsen i Uppsala för att paketera ett erbjudande till EU. Det ska bland annat innehålla praktiska saker som lokaler, boenden och flygmöjligheter.

– Vi har haft ett samarbete sedan i somras. Men vi har ett formellt uppdrag nu. Vi har ju tidigare jobbat frivilligt med landstinget, kommunerna, företag och universiteten, säger Chris Heister.

4.000 forskare

I dag ligger EMA i London och har 900 anställda. Förutom att EMA skulle bidra med 900 nya arbetstillfällen skulle även ett forskningsnätverk om 4.000 personer besöka Stockholm-Uppsala årligen.

– Så vi ska kolla tillgången till hotellrum också, säger Chris Heister.

Länsstyrelsen ska vara klar med sitt arbete till sommaren.

Mitt i frågar

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister
Vad kan Stockholm erbjuda EMA?

– Stockholm-Uppsala har bra möjligheter att bli nytt hem för EMA. Här finns svenska Läkemedelsverket som det kommer krävas mycket samarbete med. Här finns mycket bra förutsättningar för samarbete med akademi och en läkemedelsindustri i framkant.Vad kan EMA erbjuda Stockholm?

– EMA kommer ge ett stort antal nya arbetstillfällen och många personer från hela EU som kommer hit både för arbete och konferenser. Det kommer vara viktigt för besöksnäringen och life science-industrin.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd
Vad kan Stockholm erbjuda EMA?

– Stockholm och Uppsala har redan i dag en internationellt mycket stark position inom medicin och läkemedelsforskning. Som jag ser det är den logiska placeringen Hagastaden. Det skulle skapa gångavstånd mellan olika verksamheter som har mycket att bidra med till varandra.Vad kan EMA erbjuda Stockholm?

– På samma sätt som våra redan befintliga verksamheter skapar fördelar för EMA så skulle EMA bidra tillbaka. Det är den stora vinsten med klusterbildningar, att flera liknande verksamheter tillsammans blir bättre.

Chris Heister, landshövding
Vad kan Stockholm erbjuda EMA?

– Vi har ett starkt life science-kluster i Stockholm och Uppsala, det är det ena. Det andra är att vi redan gjort stora investeringar i den här regionen. Karolinska institutet, Hagastaden och vi har en stor satsning i Uppsala på biomedicin.


Vad kan EMA erbjuda Stockholm?

– Det blir ytterligare ett antal människor inom det här området som kommer stärka Stockholm-Uppsala, vilket kan få andra företag inom life science att känna att ”här behöver vi vara”.