”Självklart att ge blod”

blodgivare
Sara Cederäng, Upplands-Bro, ger blod när Blodbussen stannar utanför jobbet i Silverdal.
Blodbuss
Charlotte Jakobsson och Nosrat Ahmadi jobbar i Blodbussen, där Sara Cederäng ger blod.
blodbuss
Blodbussen har stannat i Silverdal.
Det råder brist på blod i länet, och för varje år minskar antalet blodgivare.
För Sara Cederäng är det dock självklart att ge blod. Och det är enkelt: Blodbussen stannar utanför hennes jobb.

Sara Cederäng kliver in i bussen som står parkerad i Silverdal i Sollentuna, fyller i en hälsodeklaration och lägger sig på en av bussens två britsar.

Sjuksköterskan Nosrat Ahmadi märker upp påsar och rör, sätter en nål i Saras arm och snart börjar blodet rinna ner i påsen.

– Det är självklart att ge blod, om man mår bra och det är så här lättillgängligt, säger Sara Cederäng.

Om en kvart kan hon gå tillbaka till jobbet på BMW i fastigheten intill, och under dagen kommer ett 20-tal personer som arbetar eller bor i området att kliva in och lämna 4,5 deciliter blod vardera.

Färre ger blod

De skulle kunna vara fler. Under 2017 var det 40 082 personer som gav blod i Stockholms län. Det är en minskning med 3 662 personer sedan 2014. Nu går Blodcentralen ut i en kampanj för att få fler att bli blodgivare.

– Vi brukar säga, om man ger finns att få om man själv eller en anhörig behöver, säger Charlotte Jakobsson, sjuksköterska.

Hon berättar att denna buss, som ser ut som en husbil, är den minsta av landstingets blodbussar. Det finns ytterligare två stora bussar och två trailers som står uppställda på olika platser varje dag. Dessutom tre blodcentraler i stan där man kan lämna blod.

100 liter blod går åt varje dag

Tanken är att det ska vara lättillgängligt, då en av anledningarna till att allt färre ger blod är tidsbrist, enligt Blodcentralen. En vanligt dag går det åt 100 liter blod inom sjukvården i länet, och just nu behövs påfyllning av samtliga blodgrupper.

– Vi behöver synas och höras och påminna om vikten av att ge blod. Blod är färskvara och håller i sex veckor. Vår utmaning är att ha rätt mängd blod i lager. Det räcker med att komplikationer uppstår vid en operation eller att en större olycka inträffar så kan  blodlagret påverkas mycket, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen.

Sara Cederäng är klar, hon kliver upp från britsen, får en karta järntabletter och kan ta med sig en frukt eller en dryck ut om hon vill.

– Blodgivarna behöver ersätta den vätska de förlorat, säger Charlotte Jakobsson.

Fakta

Fler kvinnor än män ger blod

År 2017 fanns 40 082 blodgivare i Stockholms län.

Av dem var 20 136 kvinnor och 19 946 män.

För att få ge blod ska du vara över 18 år, vara fullt frisk och väga minst 50 kilo.

Kvinnor kan ge blod tre gånger om året, män fyra.

Mer info finns på geblod.nu.

Källa: Landstinget