Nu ska cancerkaoset granskas

En extern utredare ska granska sommarens cancerkaos.
En extern utredare ska granska sommarens cancerkaos.
Karolinska universitetssjukhuset hann inte med att operera sina cancerpatienter – och tackade nej till erbjudande om hjälp från Danderyds sjukhus.
Nu ska hanteringen granskas av en extern utredare.

Karolinska universitetssjukhuset ska nu utreda hur det kom sig att ansvariga inte tog tag i problemen med kön för operation av cancer i övre bukhålan sommaren 2017.

Ett 20-tal patienter fick sina operationer för sent, och sjukhuset har själv anmält tre fall enligt Lex Maria. I två av fallen har patienten avlidit.

Enligt DN nåddes hälso- och sjukvårdsförvaltningen under försommaren av signaler om att sjukhuset inte klarade av alla patienter som behövde opereras. Men efter kontakt med produktionsdirektören, som nu avgått, hade de fått veta att situationen var under kontroll.

Men så var inte fallet. Senare framkom också att Danderyds sjukhus erbjudit sig att hjälpa till, men fått nobben.

Enligt ett pressmeddelande ska nu handläggningen av erbjudandet från Danderyds sjukhus granskas av en extern utredare, liksom hanteringen av kapacitetsbristen för den här typen av canceroperationer.

– Vi har själva gått igenom olika delar av förloppet och vidtagit åtgärder. Våra väntetider till cancerkirurgi påverkas av flera komplexa processer och vi vill utvärdera om det finns ytterligare lärdomar och möjligheter till förbättring, säger Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör, i pressmeddelandet.

Fakta

Vårdköer ska kapas

14 procent av de patienter som i december 2017 köade för operation i Stockholms läns landsting fick vänta längre än vårdgarantin (tre månader).

Snittet för hela landet var 26 procent.

Alliansen i landstinget skjutit till 340 miljoner kronor för att korta operationsköerna på Karolinska universitetssjukhuset.

Tanken är Karolinska ska kunna skicka patienter till andra sjukhus i länet för operation, och att de sjukhusen får hög ersättning för detta.

Även fristående vårdgivare ska kunna anlitas.

Källa: SLL