Nu ökar trycket även på S:t Görans akut

Erika Ullberg (S) på akutturné hos Göran Örnung och Anna Wåström på S:t Göran.
Erika Ullberg (S) på akutturné hos Göran Örnung och Anna Wåström på S:t Göran.
Kort väntetid på akuten och inga stängda vårdplatser. S:t Görans sjukhus är en framgångssaga. Men nu väntar hårdare tider. Det är en av anledningarna till att Erika Ullberg (S), oppositionsråd i landstinget, besöker sjukhuset.

S:t Görans sjukhus på Kungsholmen är sjukhuset mot strömmen: inga långa väntetider på akuten, stängda vårdplatser eller larm om stabslägen och överbeläggning.

Men nu kan vårdkrisen ha hunnit även hit. S:t Göran har seglat upp som den akutmottagning som tar emot flest besök i länet: 8 144 i mars månad. Dessutom ska sjukhuset klara 6 000 fler vårdtillfällen per år i takt med att gamla Karolinska stänger.

Hittills har de klarat pressen. Sjukhuset klarar att bemanna alla vårdplatser, och väntetiden på akuten är kort.

Personalen hittar tidstjuvarna

Framgångsreceptet stavas teamwork kring vårdflödet, enligt Göran Örnung, verksamhetschef på avdelningen för akutmedicin:

– Alla personalkategorier har varit med och byggt vårt arbetssätt. Och vi förbättrar det ständigt. Det handlar om att minska onödig väntan och onödiga transporter, säger han.

Den som kommer in akut blir bedömd av en specialist direkt, så att prover och annat kan utföras innan det är dags för undersökning. På vårdavdelningarna har de tidsbestämda ronderna avskaffats. Patienter skrivs ut allt eftersom, vilket frigör platser.

S: Ett föredöme

Sjukhuset har ofta studiebesök och den här dagen visas Erika Ullberg, oppositionsråd (S) i landstinget, runt på sjukhuset.

– Vi besöker alla akutsjukhus, träffar ledning och personal, för att bilda oss en uppfattning om läget nu vid omställningen av akutsjukvården, säger hon.

S:t Görans sjukhus är ett föredöme, menar hon, som andra sjukhus kan lära av.

– I stället för att anlita dyra konsulter som vid Nya Karolinska.

En akut mindre

Just nu pågår en omstöpning av akutsjukvården i länet. Patienter som inte är allvarligt sjuka eller skadade ska styras om från sjukhusens akutmottagningar till närakuter och husläkarjourer, för att minska trycket på akutsjukhusen.

Och patientströmmen har börjat vända. Akutmottagningarna tog emot 46 667 besök i mars, vilket är 5 195 färre besök än samma månad förra året.

Men samtidigt försvinner i princip en hel akutmottagning nu när akuten på Karolinska sjukhuset i Solna den 1 maj övergår till att vara en intensivakut, dit bara de svåraste fallen förs. Från att ha tagit emot 74 000 besök 2016 ska antalet besök ner till 15 000.

Väntetiderna ökar

Och det är övriga akutsjukhus som får ta stöten. Väntetiderna på S:t Görans akutmottagningen har ökat. För tre år sedan fick 79 procent av patienterna vård inom fyra timmar, nu bara 70 procent.

Det är ändå en bra siffra, jämfört med ”värstingen” Södersjukhuset, där bara 33 procent får vård inom fyra timmar.

Erika Ullberg (S).

Erika Ullberg tror inte att närakuterna är lösningen på överfulla akutmottagningar.

– Många akutfall behöver ju läggas in på vårdavdelning. Man borde satsa mer på vårdcentralerna i stället, och se till att väntetiderna där är korta.

Det kommer att bli överbeläggningar

Kevin Thompson

 

Fackklubbarna på S:t Göran är oroliga. Patienter i korridorerna kan bli verklighet även här.

– Vi får 20 000 fler besök på akuten i år. Det kommer att bli överbeläggningar, säger Kevin Thompson på Kommunal.

De kräver att antalet vårdlag ökas på akuten och menar att de redan nu skulle kunna inrätta fler vårdplatser – om landstinget bara beställer det.

Men det ser ut som att de får vänta tills sjukhuset har byggts ut.

2021 väntas den om- och tillbyggnad som nu skapar ett inferno runt sjukhuset vara klar, med 96 nya vårdplatser.

Även akutmottagningen byggs ut, och en ny byggnad med BB/förlossning är också på gång.

Fakta

Enda privata sjukhuset

S:t Görans sjukhus var landets första sjukhus att drivas som aktiebolag, med start 1994.

Sedan år 2000 ingår bolaget i ­Capio AB, och är det första och hittills enda akutsjukhuset i Sverige med en privat ägare.

Vården bekostas av skattepengar. Landstinget beställer och betalar för vården på sjukhuset.

Till Capio S:t Göran remitteras patienter från Akalla, Bromma, Ekerö-Mälaröarna, Husby, Hässelby, Vällingby, Kista, Kungsholmen, Norrmalm, Rinkeby, Spånga, Tensta, Vasastan och Östermalm.

Specialiteterna är internmedicin, neurologi, strokevård, kardiologi, kirurgi, urologi, ortopedi, anestesi, klinisk fysiologi, radiologi, smärtbehandling.

Källa: Capio S:t Göran