Influensan på väg – tusentals har fått vaccin-sms

Smittskyddsläkaren Per Follin uppmanar de människor att vaccinera sig inför influensan.
Smittskyddsläkaren Per Follin uppmanar de människor att vaccinera sig inför influensan.
Per Follin Chef Smittskydd Stockholm Fotograf: Anna Molander
Smittskyddsläkaren Per Follin uppmanar de människor att vaccinera sig inför influensan.
vaccination genre
Smittskyddsläkaren Per Follin uppmanar de människor att vaccinera sig inför influensan.
Över 18 000 stockholmare har fått en sms-påminnelse om att vaccinera sig inför årets flunsa. Vaccinationskampanjen har börjat och risken finns att svininfluensan (H1N1) kommer hit.
– Vi vet inte än exakt vilken influensa som kommer att spridas, säger smittskyddsläkare Per Follin.

Det är många som går runt och snorar och snörvlar i tider som dessa, men har du åkt på feber och har svårt att göra något annat än att ligga i sängen kan du ha åkt på årets influensa. Tillhör du en riskgrupp kan det bli betydligt allvarligare.

Men det är inte särskilt troligt, i alla fall inte ännu. Än så länge bara har bara ett tiotal fall av influensa upptäckts i hela Sverige.

Desto fler är stockholmarna som fått en påminnelse via sms om att det är dags att vaccinera sig. Över 18 000 personer har anslutit sig till landstingets sms-tjänst, varav många på inrådan av sin vårdgivare då de tillhör en riskgrupp.

Svininfluensan kan komma

Kampanjen började den 6 november i år och man vet ännu inte vilken typ av influensa som kommer att angripa Sverige.

– Vi vet inte än exakt vilken influensa som kommer att spridas, det skulle kunna vara samma virus som kallas för svininfluensan (H1N1), men det betyder inte att vaccinet som ges i år på något vis skulle kunna ge narkolepsi som biverkan, Per Follin, Stockholms läns landstings smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Det är väl beprövat och inte förknippat med de biverkningar man såg under och efter massvaccinationen 2009

Per Follin, smittskyddsläkare på SLL

Det är enligt landstinget en missuppfattning att svininfluensavaccinet skulle ge narkolepsi då dagens vaccin tagits fram på ett annat sätt än det som användes under pandemin för tio år sedan.

– Det är väl beprövat och inte förknippat med de biverkningar man såg under och efter massvaccinationen 2009, säger Per Follin.

Enligt 1177 har svininfluensan sedan massutbrottet 2009 kommit tillbaka varje år till Sverige.

Många i riskgrupperna struntar i sprutan

För vaccinera sig ska man göra, särskilt om man är en riskgrupp – något många struntar i.

— Det vill vi ändra på. Vaccination är det bästa sättet att skydda sig. Tillhör man en riskgrupp, oavsett ålder, kan man bli allvarligt sjuk av influensan. Därför har man mycket att vinna på att gå iväg och låta vaccinera sig. Och när man tillhör en riskgrupp är det ju dessutom gratis.

Även om man inte tillhör en riskgrupp kan det vara en bra idé med vaccination, så att man slipper smitta andra som är känsligare.