Vårdcentralerna håller öppet en timme längre

Rissne vårdcentral öppnar nu vid klockan 07.15 på morgonen.
Rissne vårdcentral öppnar nu vid klockan 07.15 på morgonen.
Nu kan du besöka läkaren eller lämna prover på vårdcentralerna i Rissne och Hallonbergen redan från klockan 07.
– Vi tror att många kan tycka att det kan vara skönt att kunna komma och lämna lab-prov innan jobbet, säger Ann-Mari Sjöblom, verksamhetschef för bägge vårdcentralerna.

Alliansen i landstinget har beslutat om att pytsa in 160 miljoner kronor för att korta köerna inom primärvården. Pengarna ska vårdcentraler i länet kunna ansöka om för att kunna utöka sina öppettider.

Redan har cirka 20 procent av vårdcentralerna i länet hakat på och fått pengar. Två av dem är vårdcentralerna i Rissne och Hallonbergen.

Bägge två har använt pengarna – 15000 kronor i månaden – till att öppna en timme tidigare på morgonen sedan i mars.

– I Hallonbergen har vi öppet 07-17 och i Rissne 07.15-17.15. Vi tror att många kan tycka att det kan vara skönt att kunna komma och lämna lab-prov innan jobbet. Och vi öppnar även telefonrådgivningen redan då, säger Ann-Mari Sjöblom, verksamhetschef för bägge vårdcentralerna.

Test under våren

Det utökade öppettiderna testas under april-maj. Under sommaren gäller ordinarie öppettider. Efter sommaren ska de nya öppettiderna utvärderas för att se om de ska gälla även under hösten.

För de extra landstingspengarna räcker inte till att anställa ny personal berättar Ann-Mari Sjöblom. Och i och med att bägge vårdcentralerna är ganska små enheter så blir förändringen kännbar för personalen.

Vi är inga stora sjukhus där det finns mycket folk. Kanske kan det räcka med att öppna en halvtimme tidigare.

Ann-Mari Sjöblom

– Det är lite marigt att få ihop det, vi är inga stora sjukhus där det finns mycket folk. Kanske kan det räcka med att öppna en halvtimme tidigare, men det är lite tidigt att säga än, säger hon.

Pilotprojekt pågår också på ett antal vårdcentraler, med läkarbesök via video berättar Ann-Mari Sjöblom. När försöken är klara kan metoden införas även i Rissne och Hallonbergen.
– Jag tänker att det kan vara bra till exempel för återbesök för att se om en hudförändring har gått tillbaka, eller för att följa upp en depression där man redan satt en diagnos, säger hon.
Fakta

Alliansen, kömiljarden och vården i landet

Alliansen i landstinget lanserade i mars i år förslaget om en ny och uppdaterad så kallad kömiljard, för att korta vårdköerna i landet.

Den S-styrda regeringen har under mandatperioden valt att ta bort kömiljarden på riksplanet, och tror i stället på långsiktiga satsningar på personalen i vården som lösning på personalbristen och vårdköerna.

Alliansen i landstinget menar å sin sida att dagens vård är för otillgänglig. Man har bland annat uppgett att nästan 100 000 personer just nu står i vårdkö, nästan dubbelt så många som i oktober 2014 när alliansen tappade makten.

Alliansen hoppas att den uppdaterade kömiljarden ska fungera som en morot för landsting och regioner att korta köerna. Man vill också att den ska omfatta återbesök och rehabilitering av kroniskt och långvarigt sjuka.