Sjukvårdsrådet försvarar lokal bvc-reform i Haninge

Anna Starbrink (L).
Anna Starbrink (L).
Anna Starbrink (L).
Anna Starbrink (L).
Hälso- och sjukvårdsrådet Anna Starbrink (L) försvarar de kommande nedläggningarna av bvc i Jordbro, Brandbergen och Vendelsö och menar att den nya, samlande familjecentralen i Handen blir en bättre lösning för Haningeborna.

– Familjecentraler är viktiga och vi arbetar för att utveckla flera i samverkan med kommunerna i länet. När vi nu, tillsammans med Haninge kommun, slår ihop två familjecentraler till en i centralt läge i Haninge centrum gör vi verksamheten tillgänglig för fler, säger Anna Strarbrink till Mitt i via pressekreteraren Elin Frisk.

Jordbros, Brandbergens och Vendelsös bvc har vardera omkring 1 000 barn listade.

Från och med i höst ska föräldrar till närmare 3 000 barn ta sig till Handen i stället, men Moderaterna och Vänsterpartiet i kommunen är rädda att många familjer i Jordbro och Brandbergen inte kommer att ta sig till den nya centralen.

Anna Starbrink å sin sida menar att möjligheterna till att bemanna den nya familjecentralen i Handen ökar.

Det har varit svårt att hitta tillräckligt med distriktssköterskor till de lokala bvc-mottagningarna.

– Det kommer finnas möjligheter till bättre planerade öppettider nu, mindre sårbar bemanning vid till exempel sjukfrånvaro och året runt-öppet utan semesterstängt, säger Anna Starbrink.

Men att centralisera barnavården är inte aktuellt i andra Stockholmskommuner.

I Haninges grannkommun Botkyrka är situationen till exempel en helt annan.

Där försvann familjecentralerna 2008, ungefär samtidigt som de lokala bvc-mottagningarna öppnade i Jordbro och Brandbergen, men nu ska Botkyrkas familjecentraler öppnas igen.

Och i till exempel Sollentuna har antalet familjecentraler utökats.

– Utvecklingen av familjecentraler måste ske utifrån lokala förutsättningar. Vårt mål är att kunna öppna fler familjecentraler runtom i länet så fler familjer får tillgång till samma gemensamma service som i bland annat Haninge, säger Anna Starbrink.