Asylsökande har börjat flytta in

Täby park hotell blir ankomstboende för uppåt 550 personer.

I helgen anlände de första flyktingarna.

Migrationsverket har tecknat avtal om att öppna ett så kallat ankomstboende på Täby park hotell. På sikt kommer det att finnas plats för uppåt 550 asylsökande. Men redan i helgen flyttade strax under 100 personer in, berättar Erik Olsson, kommunikatör på Migrationsverket.

Ankomstboendet är till för flyktingar som precis kommit till Sverige och väntar på att få sin asylansökan registrerad.

– Vårt uppdrag är att se till att alla som kommer får mat och tak över huvudet. Att få någonstans att sova är vikigt när man varit på flykt länge, säger Erik Olsson.

De som kommer får också information om asylprocessen i Sverige. Ankomstboendet är den allra första anhalten i Sverige. Tanken är att man stannar högst en vecka.

Förutom hotellverksamhet har fastigheten fram till i dag inhyst en hel del andra verksamheter. Bland annat en dansskola och Täby kommunfullmäktige som haft sina möten där. I torsdags hölls ett möte där berörda informerades om boendet.

– Ett 40-tal personer kom, representanter från Migrationsverket var på plats. Det jag har hört är att stämningen var god och att det var en konstruktiv anda, säger Erik Olsson.

De senaste veckorna har Migrationsverket öppnat ett flertal liknande anläggningar över hela landet på grund av ett ökat antal personer som söker skydd.

– Det här är en nationell fråga. Hela samhället måste samverka för att vi ska kunna ta emot de här människorna på ett bra sätt, säger Erik Olsson.

Rattfull körde in i bilen framför

enhagen Vid 01.40-tiden i söndags morse inträffade en trafik­olycka på Enhagsvägen. En bil blev påkörd bakifrån. Föraren i den påkörda bilen fick en nackskada och fick köras till sjukhus.

Den som orsakade olyckan är en 29-årig man. Han identifierades senare under dagen och anhölls. 29-åringen är misstänkt för grovt rattfylleri.

Täby Rökning är den vanligaste sjukdomsorsaken.

De flesta börjar röka före 18 års ålder, enligt Trygg i Täby som har fokus på tobak i år, med tyngdpunkt just på ungas konsumtion. Nu tävlar Täbys sjundeklassare om att ta fram en antitobak-kampanj.

Alla skolor får delta i tävlingen som pågår fram till våren 2016. Vinsten är 10 000 kronor till klasskassan.

Tävlingen genomförs i samarbete med PR- och varumärkesbyrån Friends Agenda.

Att få någonstans att sova är vikigt när man varit på flykt länge.

Sjundeklassare tävlar i Kampanj mot rökning