Här har det sjunkit mest senaste året

Pia Sehm är en av de som ska sälja sin lägenhet.
Pia Sehm är en av de som ska sälja sin lägenhet.
Priserna på bostadsrätterna i Kista har sjunkit med 11 procent de senaste året. Mäklaren Wasim Chowdhury i Kista har märkt en stor skillnad på att sälja idag jämfört med ett år sedan.
– Förut kom folk på visningarna med två lånelöften, idag dyker man upp utan, säger han.

Bostadsmarknaden i hela Sverige har varit trög det senaste halvåret, få bostäder till salu och dålig uppslutning på visningarna. Den senaste statistiken från Svensk mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätterna i Kista och Spånga har sjunkit med 11 procent de senaste 12 månaderna – mest i hela Stockholm.

Wasim Chowdhury, mäklare på Skandiamäklarna i Kista, märker en stor skillnad på att sälja idag jämfört med för ett år sedan.

– Idag agerar folk annorlunda, för ett år sedan kom folk på visningarna med två lånelöften från olika banker, idag dyker man upp utan lånelöfte. Idag drar folk till med de värsta skambuden som finns och för ett halvår sedan var man rädd för att inte få vara med i budgivningen, säger han.

I december 2016 var medelslutpriset per kvadratmeter 38 027 kronor i Kista och Spånga. Ett år senare, i december 2017, var kvadratmeterpriset 34 376 kronor. En minskning på över 3600 kronor per kvadratmeter.

Svensk mäklarstatistik visar även att bostadsrätterna i Kista och Spånga har sjunkit med 5,4 procent de senaste tre månaderna, vilket är lite om man jämför med till exempel Farsta eller Skärholmen, där priserna har sjunkit med 11 respektive 10 procent.

”Jag vill investera min pengar i något annat”

Studenten Sam Moghaddam, 28, la ut sin lägenhet för försäljning i början av januari men har inte fått ett bud som matchar hans önskemål än. Sam har bott i sin etta på 36 kvadrat i sex år. Egentligen trivs han bra men vill sälja för att kunna investera pengarna i bland annat aktier.

– Jag tänkte att säljer nu eftersom jag ser andra investeringsmöjligheter. Jag tror att bostadsmarknaden inte kommer bli bättre på sikt och därför vill jag investera mina pengar i något annat där mina pengar kan växa snabbare, säger han.

Regeringen har beslutat om att från och med den 1 mars 2018 skärps amorteringskravet ytterligare på nya bolån. Sam tror att det nya kravet kommer göra att fler har bråttom och vill köpa nu innan det träder i kraft.

– Jag tänkte att folk passar kanske på och köpa nu innan det träder i kraft. Men nu har det istället kommit upp jättemycket lägenheter för ett billigare pris än vad jag vill sälja min lägenhet för.

En av de som känner sig nervös inför att sälja sin bostad är Pia Sehm, 49.

– Det känns stressande och nervöst, det är viktigt med boendet. Det påverkar ju ens livskvalité, säger hon.

”Är beredd på att inte göra en vinst”

Pia bor med ett av sina barn i en trerummare men vill hitta en större lägenhet i Bromma. Eftersom marknaden inte är den bästa just nu är hon beredd på att få vänta på ett bra pris.

– Min lägenhet har gått ner i värde, det räknar mäklaren också med. Jag är beredd på att inte göra en vinst men jag kommer inte sälja till ett alltför lågt pris. Istället får jag väl bo kvar. Något nytt för mig är även att jag nu säljer först och köper sen, förut har jag gjort tvärtom. Men idag kan jag inte ta samma risk, säger Pia.

Sam Moghaddam var införstådd innan han la ut annonsen att de skulle ta tid att sälja. Planen är nu att lägga ut bostaden på marknaden lite då och då för att få napp.

– Jag har mitt pris ute som en mask på en krok, folk kommer garanterat försöka pruta på det men jag jag har satt mitt pris och kommer inte rucka på det. Jag har redan gått ner 20 procent, säger han.

Fakta

Det nya amorteringskravet

Från och med den 1 mars 2018 skärps amorteringskravet på nya bolån. På lån som är högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten ska en procent amorteras årligen tills dess att lånet hamnar under den gränsen.
Kravet gäller bara nya lån. Bankbyte utlöser inte amorteringskrav, utan villkoren styrs då av bankens kreditprövning.
Sedan tidigare gäller dessutom att bostadslån ska amorteras med två procent årligen om lånet överstiger 70 procent av bostadens marknadsvärde. Därefter sjunker amorteringen till en procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde.

Källa: Finansinspektionen
Fakta

Prisutvecklingen i Kista-Spånga

De senaste 3 månaderna:

Antal sålda objekt: 216

Medelpriset per kvadratmeter: 34 865 kr

Prisutveckling i procent: – 5,4 %

De senaste 12 månaderna:

Antal sålda objekt: 857

Medelpriset per kvadratmeter: 36 559 kr

Prisutveckling i procent: – 11 %

Källa: Svensk mäklarstatistik