ANNONS

Sjuor nekades att läsa franska

När Saga Lindholm skulle börja i sjuan på Tyresö skola såg hon fram emot att få läsa franska – men undervisningen ställdes in.

– Varför har de valmöjligheter om man inte får välja, undrar Saga.
ANNONS

Saga Lindholm går numera i åttan på Tyresö skola och läser spanska i stället för franska. När hennes lärare i svenska bad eleverna att skriva en debattartikel valde Saga att skriva om sitt inställda språkval i sjuan. Resultatet skickades in till Mitt i Tyresö.

– Jag tycker fortfarande att det är dåligt att de inte kunde ordna någon undervisning i franska för vår årskull. Den dåvarande skolledningen sa att det var för att vi var för få. Men om en skola säger att den erbjuder något ska den göra det också, annars är det väl inge idé att ge elever rätt att välja, säger Saga.

Enligt henne har bristen på undervisning i franska ställt till problem för en elev som kommit ny till klassen i åttan.

– Han läste franska i sjuan på sin förra skola, men nu måste han klara av att läsa ett helt annat språk. Det måste vara stressande, säger Saga.

Enligt Thomas Vamos, jurist på Skolverkets förskole- och grundskoleenhet, måste skolorna erbjuda minst två av språken franska, spanska och tyska.

– Men de är inte skyldiga att anordna språkundervisning om färre än fem elever söker, säger han.

En rundringning som Mitt i Tyresö gjort till andra högstadieskolor i kommunen visar att det i vissa fall ändå kan finns en vilja att lösa problemet, trots få sökande.

– Ett år hade vi bara tre elever som valt franska, då fick de åka till Tyresö skola för att få sin undervisning. Men så fort vi hade fem elever fick de undervisning på skolan igen, säger Claudine Andersson, biträdande rektor på Strandskolan.

Kumla skolas rektor, Björn Åkerblom, uppger att man haft problem med språkgrupper– fast åt andra hållet. För många elever valde samma språk.

ANNONS

– För några år sedan blev tyskan för stor. Då frågade vi om några elever kunde tänka sig att läsa spanska eller franska och det gick bra. Men vi har aldrig ställt in ett språk. Säger vi att vi har ett språk, då erbjuder vi det också, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt den person som var rektor på Tyresö skola förra året, då undervisningen i franska drogs in för årskurs sju.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.