ANNONS

”Det ska få finnas varg”

Förekomst av varg i Rialaområdet har dokumenterats sedan 1800-talet.
Förekomst av varg i Rialaområdet har dokumenterats sedan 1800-talet.
Peter W Eriksson har följt vargarna i Rialaområdet i flera år.
Peter W Eriksson har följt vargarna i Rialaområdet i flera år.
"Det viktigaste är att jobba för att vargen blir skygg", menar Peter W Eriksson från Rovdjursföreningen, som bor i Riala och skrämt bort vargen i närheten av sitt hem.
ANNONS

Peter W Eriksson är engagerad i Svenska rovdjursföreningen har följt i Rialavargarnas öden i flera år. Han har själv konfronterat vargen som finns i området just nu och han menar att den inte har ett ovanligt oskyggt beteende.

– Jag har sett andra vargar som varit likadana. Jag tror inte att den här vargen är sjuk på något sätt. Det är en ungvarg och de har ett sådant beteende, menar Peter W Eriksson.

Han tycker att länsstyrelsen först och främst ska jobba med att göra vargen skygg för människor.

– Jag tycker absolut att man ska jobba med att skrämma iväg vargen i första ledet. De måste lära sig att de inte ska springa in på tomter och allmänheten måste upplysas om att det finns varg i området och att de måste hålla sina hundar kopplade, säger Peter W Eriksson.

Vissa har problem med vildsvin som tar sig in på deras tomter. Kommer inte vildsvinsjakten försvåras, om inte jakthundar kan springa lösa?

– När det gäller vildsvinen så finns det bara ett rovdjur som tar dem och det är vargen. Så det borde ju vara ett fantastiskt komplement till jägarna. Bevisligen så klarar de inte av att få ner vildsvinsstammen. Så egentligen borde det finnas fler vargar. Det blir jobbigare för jägarna, men det finns duktiga jägare som kan planera sin jakt. Det går exempelvis att sätta på speciella skydd på jakthundar som springer lösa.

 

”Vargen kommer tillbaka”

Peter W Eriksson är säker på att det kommer att finnas varg i Rialaområdet i framtiden också, oavsett om länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på den här vargen eller inte.

– Det här är ett område de trivs i och det kommer att komma nya vargar. Det är precis som att det finns en kompass i vargen som leder dem hit. Det finns dokumentation på att det funnits varg här sedan 1800-talet. Det finns gott om föda för dem här, säger Peter W Eriksson.

ANNONS

Trots att han tycker att vargen ska få finnas kvar så kommer han inte invända mot länsstyrelsens beslut, om skyddsjakt beviljas.

– Om länsstyrelsen gör bedömningen att det krävs skyddsjakt, så måste det följas. Jag är för vargen, men jag har också förståelse för att människor är rädda, precis som de skulle vara om det kom en lösspringande hund. Jag är inte en av dem som skulle agera mänsklig sköld om länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.