Ska hinna med både EU och fullmäktige

Fredrick Federley (C), sitter i EU-parlamentet. Nu siktar han på kommunfullmäktige också.
Fredrick Federley (C), sitter i EU-parlamentet. Nu siktar han på kommunfullmäktige också.
Efter fyra år utanför kommunpolitiken satsar Centerpartiet på att ta två mandat i valet på söndag.

Kommundelning och Hågelby är tre av huvudfrågorna.

Stärkta av Tullingebon Fredrick Federleys plats i EU-parlamentet och ett relativt bra EU-val hoppas Centerpartiet att åter komma in i Botkyrkas kommunfullmäktige.

Målet är att få två mandat, något man inte haft på hela 2000-talet.

Kommundelningsfrågan är en av frågorna där partiet försöker profilera sig. Överallt hänger skyltar med texten ”Tullinge egen kommun”

– Vi tror på närdemokrati, att decentralisera makten, säger Fredrick Federley.

I norra Botkyrka fokuserar partiet på Hågelby.

När samarbetet mellan Familjen Lindgren AB och Botkyrka kommun sprack fick man en gratischans att fundera igenom vad det är man vill göra med parken, menar Fredrick Federley,

– I dag är det hjärtat i Botkyrka, där alla kan träffas. Skulle man anlägga en betalpark skulle det bli något helt annat. Det är ett unikt område som vi borde kunna utveckla. Det är ju gammal jordbruksmark, säger han och nämner kolonilotter och marknad för jordbruksprodukter som exempel.

centerpartiet vill att förvaltningen av kommunens fastigheter ska bli bättre.

Att beståndet tillåtits bli så slitet att det krävs miljardlån för att renovera beror på att kommunen förvaltat lokalerna dåligt. För lite pengar har gått till underhåll, något som nu kommer att kosta mycket pengar i räntor, menar Federley. Nu gäller det att inte hamna i samma läge igen i framtiden.

– En kommun måste förvalta sina fastigheter bättre och successivt hålla efter dem. Man måste bygga och renovera hållbart på lång sikt, lågenergihus utan gifter. Vi måste göra en totalinventering av fastigheterna och kartlägga behoven.

Du står själv överst på valsedeln och sitter i EU-parlamentet, hinner du med Botkyrkapolitiken?

– Fullmäktige sammanträder en gång i månaden –då får jag se till att vara här. Dessutom blir Robert Steffens gruppledare.

Steffens, 18 år från Tumba, är tvåa på valsedeln.