ANNONS

Nu ska Vårbergsborna in på museum

Vårberg centrum, t-banan
Nu ska Vårbergsbornas berättelser om sina liv dokumenteras.
Nu satsar Stadsmuseet i Stockholm på att utforska Vårberg. På så vis ska framtidens museibesökare kunna se hur dagens Vårbergsbor bor och lever.
ANNONS

På 1960-talet var Vårberg fortfarande landsbygd. I dag bor nära 10 000 människor här, många med ursprung i andra delar av världen. Nu ska deras liv och vardag dokumenteras. Stadsmuseet i Stockholm ligger i startgroparna, med sitt projekt Stadsmuseet på plats.

– Vårt uppdrag är att undersöka och dokumentera Stockholm av i dag för framtiden. Det gör vi för att stockholmare som kommer till Stadsmuseet om 100 år ska få en relevant bild av vår samtid, berättar  Johanna Karlsson, enhetschef vid Stadsmuseet i Stockholm.

I projektet Stadsmuseet på plats inventerar därför museipersonalen olika områden i Stockholm. Under ett år arbetade de i Farsta, och de två senaste åren i Östberga. Nu har turen kommit till Vårberg.

– Vi valde mellan 18 olika platser och fastnade för Vårberg. Området är intressant bland annat utifrån bebyggelse och levnadsvillkor. Det finns både radhus, villor och höghus. Det speglar de utmaningar som Stockholm har, säger Johanna Karlsson.

Besöker Torsdagsklubben

Museet startar sitt arbete i Vårberg med att göra intervjuer. Under våren ska de bland annat vara med vid Torsdagsklubben och Kvinnocaféet i Vårberg centrum, och ta del av berättelser från barnen och kvinnorna. De kommer också att fotografera mycket.

– Så mycket annat är inte spikat. Projektet kommer att utformas efter hand, i interaktion med medborgarna, säger Johanna Karlsson.

Ett inslag är dock klart. Det är projektet ”Min skolväg”, som Stadsmuseet genomfört på flera andra håll. Det innebär att barn får berätta om sin skolväg. Det kan också bli en utställning i Vårberg centrum och eventuellt ska sommarjobbare anlitas, med uppgiften att dokumentera sitt Vårberg.

Nybyggda Vårberg skildrades

En orsak till att Stadsmuseet valde Vårberg är att museet har ganska lite material från området i sina samlingar. Det finns helt enkelt luckor att fylla.

Däremot finns ett gediget akademiskt verk, från 1974. Etnologen Åke Dauns doktorsavhandling ”Förortsliv” skildrar Vårberg när området var ”nybyggarmark”.

ANNONS

– När han skrev sitt verk var Vårberg nybyggt. Nu gör vi en liknande undersökning i vår tid, och kan sedan jämföra med hans material. Det blir spännande, säger Johanna Karlsson.

Fakta

På plats-projektet i Vårberg är det tredje

Stadsmuseet i Stockholm ligger vid Stadsgården, vid Slussens t-banestation.

Museet stängde för renovering i januari 2015. Det öppnar igen våren 2019.

Under den stängda perioden har man satsat på På plats-projekt i ytterstaden, för att möta invånarna där i stället, och dokumentera deras vardag för framtiden.

Hittills har Farsta och Östberga dokumenterats. Under 2019 ska museipersonal utforska Vårberg, bland annat genom intervjuer och fotografering.

Källa: Stadsmuseet i Stockholm
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.