Skadad nära dö i Kronobergshäktet

Foto: Ulrika Lind
Foto: Ulrika Lind
En 38-årig man var nära att dö i Kronobergshäktet. Trots livshotande skador dröjde det över sju timmar innan han fördes till sjukhus.

”Livshotande tillstånd”. Orden står i ambulanssjukvårdens journal för den 12 mars 2011. Patienten hade just blivit hämtad från Kronobergshäktet. Där hade han legat över sju timmar i sin cell med svåra magsmärtor – och vädjat till personalen om vård, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen (JO).

38-åringen överlevde, men minst 64 personer har avlidit i svenska häkten sedan 2003 och elva av dödsfallen har inträffat på Kronoberg.

Lagen säger att häktade som begär vård ska få det. Men Kriminalvården vill inte erkänna något fel i det här fallet. I stället lägger de ansvaret på polisen.

I häkteslagen står att en intagen som behöver sjukvård ska undersökas av en läkare.

JO har bett Kriminalvården att förklara varför 38-åringen trots detta fick vänta så länge på vård.

Kriminalvården svarar att de saknar dokumentation om vad som hände på Kronobergshäktet den där morgonen. De säger också att det var polisens sak att ordna läkarvård, eftersom häktet inte hade någon läkare i tjänst.

Men Kriminalvården har ett eget avtal med läkare, som ska kunna ringas in vid behov. Kronobergshäktets chef Jörgen Nordin vill dock inte kommentera det enskilda ärendet.

– Jag är inte bekymrad att vi skulle ha något systemfel. Vi skriver in cirka 10 000 personer varje år och får väldigt få anmärkningar. Om det har begåtts fel i det här ärendet får utredningen visa.

Jag är inte bekymrad att vi skulle ha något systemfel.

Frivilliga samlade snus och fimpar i Rålis

Kungsholmen Det var full rulle av skräpsamlande medarbetare från Bacardi i Rålambshovsparken i fredags.

– Vi har en årlig csr-dag, i år med fokus på miljö. Vi valde att vara här och städa under vår dag, det är verkligen jättemycket skräp, främst snus och fimpar, säger Ida Lindberg.

Hon och medarbetarna jobbade för dagen ideellt för Håll Sverige Rent.

Många nya besökare i skärgården

stockholm Över 800 personer åkte till Grinda när Skärgårdsstiftelsen arrangerade ”En dag i skärgården” med olika aktiviteter. För många var detta första gången i skärgården, enligt stiftelsen.

– Skärgårdsstiftelsen har som uppdrag att förvalta och använda den vackra skärgårdsnaturen på ett sätt som ska skapa förutsättningar för att så många som möjligt ska kunna njuta av den, säger Lena Nyberg, vd.