En del har redan sett dem och glatts åt inslagen som dykt upp. På Nytorps gärde har stammen till ett träd sågats om till en tvåsitsig bänksoffa efter sommaren.

– Vi fick in en anmälan om att trädet var dåligt och att en stor gren rasat ned. Vi var tvungna att ta ned den, säger Lotta Karlsson som är parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Biologisk mångfald

Men trädet var alltså inte sämre än att det nu finns en annorlunda möbel på Nytorps gärde. Skarpnäcks stadsdelsförvaltning gav uppdraget till sina entreprenörer.

– Vi tyckte det var roligt att göra något med den i stället för att den bara ska ligga, säger Lotta Karlsson.

Staden låter nämligen fallna och fällda träd vara kvar för att främja biologisk mångfald.

– En del tycker att detta är jättebra, men andra tycker att det är konstigt att de ligger kvar. Det här blir lite mitt emellan och förhoppningsvis är det fler som gillar det då.

Hjärtan och ekblad

Ett äpple faller inte långt från trädet heter det ju. På sistone verkar detta även gälla möbler. Vid Ekudden i Flatens naturreservat har det nämligen också blivit sittplatser av en fallen ek.

Ekbladet har skapats av Ravenwood som är en del av Jacksons Trädvård AB. Det finns i en glänta vid Ekudden i Flatenområdet.

Ekbladet har skapats av Ravenwood som är en del av Jacksons Trädvård AB. Det finns i en glänta vid Ekudden i Flatenområdet.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning

Själva sittplatsen minner om trädet. Den är formad som ekblad och stod klar i slutet av augusti.

På andra platser har hjärtan eller granar sågats till i stubbar. Några av de nya inslagen har uppmärksammats i lokala Facebookgrupper.

Nära korsningen Olaus Magnus Väg/Sparrmansvägen I Hammarbyhöjden finns den här granen tillsammans med  stock och faunadepå.

Nära korsningen Olaus Magnus Väg/Sparrmansvägen I Hammarbyhöjden finns den här granen tillsammans med stock och faunadepå.

Lotta Karlsson

Den som söker ett hjärta av trä finner det på vid parkvägen mellan Riksrådsvägen och Skrivarvägen. Ett annat finns mellan  Byälvsvägen och Sockenvägen i Bagis.

Den som söker ett hjärta av trä finner det på vid parkvägen mellan Riksrådsvägen och Skrivarvägen. Ett annat finns mellan Byälvsvägen och Sockenvägen i Bagis.

Lotta Karlsson

– Vi försöker få ut såväl unga som gamla i naturen. De flesta blir ju lite glada när de ser sådant här. I stället för att det bara ska stå en tråkig stubbe, säger Lotta Karlsson.