ANNONS

Skadades på brunnslock

Barbro Granberg Modin har bott hos Huge i 54 år. Men nu är hon djupt besviken på hur hennes olycka har hanterats av det kommunala bostadsbolaget.
Barbro Granberg Modin har bott hos Huge i 54 år. Men nu är hon djupt besviken på hur hennes olycka har hanterats av det kommunala bostadsbolaget.
Pensionären Barbro Granberg Modin föll och skadade sig på ett uppstickande brunnslock i Huddinge centrum. Hon fick sy flera stygn efter olyckan.

Men Huge, som har hand om centrumet, avsäger sig allt ansvar.
ANNONS

Det var en sen kväll i november förra året. Klockan hade precis ställts om till vintertid, det var mörkt och Barbro Granberg Modin, 78, promenerade hemåt genom Huddinge centrum tillsammans med sin make och en väninna.

Barbro Granberg Modin gick i mitten när hon plötsligt föll handlöst mot marken. Hennes väninna gjorde ett försök att dämpa fallet men misslyckades.

– Det sa bara pang och jag slog käften i marken. Jag kände snabbt att en tand var vänd inåt och det rann en massa blod, säger Barbro Granberg Modin.

Både Barbros make Arne Granberg Modin och hennes väninna såg snabbt att hon hade snubblat på ett brunnslock som stack upp ungefär tre centimeter. Via sjukvårdsupplysningen rekommenderades hon snabbt att ta sig till akuten. Hon hade blod i hela ansiktet när hon kom fram och man konstaterade att hon behövde sy flera stygn eftersom läppen hade spruckit.

– De sa att jag haft änglavakt i fallet och att det var ren tur att jag inte slog i huvudet i marken, säger Barbro Granberg Modin.

Efter taxiresa till akuten och flera besök hos tandläkaren där hon både röntgat och lagat har hennes kostnader hittills uppgått till över 4 000 kronor.

Kvittona har hon sparat eftersom hon av Huge uppmanades att skicka in en skrivelse om vad som hände den där novemberkvällen. Det är Huge som sköter centrumet och ansvarar för om brunnarna sticker upp eller till exempel är lösa.

Barbro Granberg Modin hoppades på en lösning eftersom hon varit hyresgäst hos Huge i 54 år. Men hennes brev till Huge har varit förgäves.

I de två svar hon fått avsäger sig det kommunala bostadsbolaget allt ansvar och skriver i svaren att man inte agerat ”oaktsamt”.

ANNONS

– Vi står fortfarande fast vid att Huge inte gjort något fel. Om man kan bevisa att vi varit oaktsamma är det en annan sak, säger Tomas Sahlström, bolagets centrumchef.

Från Huge medger man att en entreprenör skickades ut för att åtgärda problemet med brunnen efter incidenten.

Men hur någon ska kunna bevisa att bolaget varit oaktsamt kan Tomas Sahlström inte svara på.

Försäkringsskyddet förändras ofta när man blir pensionär. Barbro Granberg Modin hade därför ingen olycksfallförsäkring, de flesta försäkringsbolag medger heller inte någon om man fyllt 70 år.

Barbro Granberg Modin bläddrar i en folder från Huge som hon haft liggandes på köksbordet. ”Huge var dag. Din vardag”, står det på foldern.

– Jag har så nära till tårarna nu, jag har sovit så oroligt medan det här har pågått. De skickar hem flashiga broschyrer om hur bra de är. Men jag vill varna andra för det här, säger hon.

De skickar hem flashiga broschyrer om hur bra de är. Men jag vill varna andra för det här.Barbro Granberg Modin, pensionär

Fakta

Äldre har svårt att få skydd mot olyckor

När man blir pensionär förändras försäkringsskyddet. Försäkringar från arbetsgivare och fack upphör och gäller i regel inte efter 65 år, enligt försäkringsbolaget Salusansvar.

Hos flera av de största bolagen måste man teckna en försäkring innan man är 70 år.

På Folksam kan till exempel olycksfallsförsäkring tecknas av den som är pensionär och har fyllt 60 men inte 70 år.

På Trygg Hansa kan en motsvarande försäkring tecknas om man är mellan 55-70 år gammal.

På If kan olycksfallsförsäkring tecknas om man är högst 69 år.