Skadat rådjur sköts i Kottla

Ett skadat rådjur som har eftersökts sedan en olycka tidigare i vinter avlivades i onsdags.

– Det var ganska illa skadat, säger Lars Junell, viltvårdare på Lidingö stad.

Under vintern har två rådjur blivit påkörda och skadade men trots eftersök har man inte hittat dem. Sedan dess har de två djuren setts i området kring Kottlasjön. Det ena har varit skadat i ett framben och det andra i ett bakben.

Lidingö stads viltvårdsgrupp har varit ute och sökt efter rådjuren tidigare, har sett dem men inte lyckats få fri sikt för att kunna avliva de skadade djuren.

I onsdags förmiddag var viltvårdsgruppen ute igen för att åter söka efter de skadade djuren i området runt Kottla gård mot Källvägen.

– Strax före lunch lyckades de få skjuta det rådjur som hade skadat bakben. Det var ganska illa skadat, benet hängde mest och slängde så det var bäst att ta bort rådjuret, säger Lars Junell.

Det skadade rådjur som finns kvar kommer man att fortsätta söka efter, även om det inte är lika akut skadat som det som nu har skjutits.

– Ett rådjur som har ett skadat framben kan klara sig ganska bra ändå. Jag har varit med om att rådjur på tre ben klarat sig under åtminstone två snörika vintrar. Men får vi möjlighet att ta det andra så gör vi det. Vi ska inte ha djur som lider i onödan, säger han.

Under vintern finns en ökad risk att köra på vilt på ön, eftersom djuren rör på sig mer för att söka mat. Speciellt ska man se upp när det är mörkt och i gryningen och skymningen.

Ett viltstråk som är utsatt, och där de skadade rådjuren man nu sökt efter körts på, går över Kottlavägen vid Törners väg. Där inträffar flera olyckor med vilt varje år.

– Vi funderar nu på om vi ska sätta upp en varningsskylt för viltstråk eller en varningsskylt för hjortdjur, säger Lars Junell.

Fakta

Viltvägar

Viltolyckor sker över hela ön, men särskilt många vid:

Kottlavägen-Törners väg

Hemvärnsgården vid Norra Kungsvägen

Dalängen vid Norra Kungsvägen

Rudboda längs Elfviksvägen

Gåshagaleden

Södra Kungsvägen vid Mölna äng

Kyttingevägen söder om Lidingö golfbana

Källa: Lidingö stad