Varg har skådats norr om Vallentuna

En varg.
Varg har återigen synts till i Älgeby. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Flera personer uppger att de i lördags såg en varg i fritidshusområdet Älgeby, norr om Vallentuna. Observationerna har skett i närheten av samma plats som vargangreppet på en hund för över en vecka sedan.
Idag kommer länsstyrelsen rovdjurshandläggare diskutera om man ska vidta åtgärder.

Flera privat personer ringde in till länsstyrelsen på lördagskvällen om att de har observerat en varg nära hustomterna i fritidshus-området Älgeby, nordost om Brottby.

– Det är tre personer som har hört av sig. Alla säger att de har sett en vargen runt 20-tiden i lördags. En såg vargen på avstånd av 10 meter ifrån sig, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare på Lansstyrelsens i Stockholm.

En kattunge ska vara försvunnen

Vargobservationerna är i närheten av samma plats där en hundägare såg sin hund blev tagen av en varg för över vecka sedan. Enligt hemsidan till tomtägarföreningen Älgeby, så ska en kattunge ha försvunnit i lördagsförmiddag, på Älgebyvägen 18. De skriver att en vargen sågs i området vid 22-tiden, på ett avstånd av 40 meter.

– Om kattens försvinnande beror på vargen eller något annat, vet vi inte. Det är ingen som hört av sig till oss, och sagt att de har sett att en varg har tagit katten. En som ringde sade att flera katter har försvunnit i området, senaset tiden. Men det kan finnas många förklaringar till det som inte har med vargen att göra.

Hålla ett möte om vargen

Länsstyrelsen väntar fortfarande artbestämmelsen från dna-analysen, men har gjort bedömningen att angreppet på hunden kom från en varg. Idag kommer rovdjurshandläggare på länsstyrelsen hålla ett möte och diskutera vilka åtgärder man kan sätta in, om det är en varg som har bosatt sig i området.

– Det är inte bra om varg återkommande vistas nära tomtområdet. Möjligen kan vi försöka skrämma bort vargen. Vi ska ha ett möte med våra chefer under dagen, säger Mikael Fransson.

Han uppmanar allmänheten att hålla sin hundar kopplade.

– Varg utgör ett hot mot hundar och inte människor. Håller man hunden kopplad minskas risken för ett angrepp från vargen, säger Mikael Fransson.

Texten kommer uppdateras under dagen.

Tills dess, läs gärna tidigare artiklar som berör den misstänkta vargen i Ekskogen: