Skadegörelsen mot bilar ökar

Polisen jagade bort tjuvarna när de höll på att montera av hjulen på Indra Lugns bil, i skogen norr om Gamla Nynäsvägen.
Polisen jagade bort tjuvarna när de höll på att montera av hjulen på Indra Lugns bil, i skogen norr om Gamla Nynäsvägen.
Skadegörelsen mot bilar ökar åter i Haninge efter att i flera år varit vikande.

– När det är helt mörkt och obevakat känns det helt fritt fram att gå på våra bilar, säger Indra Lugn i Handen vars bil vandaliserades i förra veckan.

Indra Lugn är en de hyresgäster som är hänvisad till att ha bilen i skogen norr om Gamla Nynäsvägen när allmännyttans garage ska renoveras på Örnens väg i Handen.

För många av hyresgästerna har flytten inneburit att deras bilar har utsattas för skadegörelse. Området är ett av de värst drabbade i kommunen i år.

Ofta handlar skadegörelsen på bilar i Haninge om inslagna fönsterrutor, repor och krossade bensintankar i samband med bensinstölder.

I Indra Lugns fall lyckades polisen snabbt gripa tre tjuvar. De hade då hunnit ta av två hjul.

– Jag fick hjulen tillbaka, men de var ju inte så skonsamma mot bilen. Flera hjul är helt sönderrepade nu. De släppte bara bilen med en duns när de blev upptäckta. Registreringsskylten drog de av och hade lagt under domkraften. Den är trasig, berättar hon när Lokaltidningen Mitt i träffar henne i skogsområdet.

Stora stenplattor ligger slängda intill, som användes när männen pallade upp bilen.

– Det rör sig ju människor här på nätterna och det är i princip kolmörkt. Det känns som fritt fram för tjuvarna. Det behövs belysning, mer bevakning här och närmare parkeringsplatser än härute, säger hon.

Antalet bilstölder och försök till bilstölder i Haninge ökar på årsbasis i statistiken. Hittills i år har stölderna blivit något färre – men i stället ökar skadegörelsen mot fordon.

Brottsförebyggarna vid lokal­polisen ser inga självklara orsaker till den ökade skadegörelsen.

– Men till viss del kan det bero på att gärningsmännen inte lyckats ta sig in i vissa bilar. Samtidigt finns ju den andra skadegörelsen där man repar bilar med nycklar och liknande, och detta hamnar ju i samma kategori, säger Lars-Göran Strid, brottsförebyggande samordnare.

Brottsförebyggaren Lars Backe­lin tycker dock inte att ökningen är särskilt stor.

– Vi har ingen teori om ökningen i dagsläget. Men jag har inte känslan av att ökningen är alarmerande, säger han.

Fakta

God trend vände

Från att ha varit ett stort problem på 200-talets början så minskade skadegörelse på fordon fram till år 2013, sedan har det öket.

Källa: BRÅ, Polisen