ANNONS

Skadeinsekter i Kista galleria

I Kista galleria har kackerlackor invaderat flera utrymmen. De tros ha kommit med matvaror.
I Kista galleria har kackerlackor invaderat flera utrymmen. De tros ha kommit med matvaror.
Kackerlackor i Kista gallerians restaurangtorg. Det är ett problem som centrum­ägaren har tvingats tampas med.

– Men läget är under kontroll, säger Jan Gösbeck, centrumchef.
ANNONS

Enligt uppgifter till Lokaltidningen Mitt i är flera restauranger i Kista gallerias restaurangtorg sedan i början av januari drabbade av kackerlackor.

Något även centrumchef Jan Gösbeck bekräftar. Han berättar att de har arbetat hårt för att bli av med ohyran med hjälp av Anticimex.

– Det här är förstås väldigt allvarligt. Men det finns absolut ingen anledning till oro för besökare, säger han och tillägger att han själv dagligen äter i restaurangtorget.

– Det är en stor mängd människor som rör sig i Kista galleria. Och tyvärr drabbas även vi, precis som andra restauranger, ibland av skadedjur.

Kista galleria har avtal med Anticimex som gör regelbundna kontroller.

– Vi är väldigt måna om att hålla en hög standard och därför tar vi in hjälp utifrån. Det är också en trygghet för restaurangerna, säger Jan Gösbeck.

Enligt rapporter från Anticimex har saneringen gått bra, och läget är i dag helt under kontroll.

Att bli av med skadedjuren är dock inte det lättaste. Jan Junger­stam, biolog på Anticimex, berättar att man ofta måste spreja med bekämpningsmedel upprepade gånger. Kackerlackorna kan snabbt sprida sig till kringliggande utrymmen via springor och rör.

Vanligast är att de följer med matvaror, och att de därför hittas i restauranger är inget konstigt.

ANNONS

Enligt Jan Jungerstam förekommer kackerlackor i en mängd olika miljöer, men mest tycker de om varma, fuktiga platser med tillgång till organiska rester.

Frågan är hur pass oroliga Kistas kunder ska vara då de äter i restaurangerna? Enligt Sven Jeppsson, platschef vid Anticimex, finns ingen anledning till panik.

– Kackerlackor kan föra med sig salmonella om smittoämnet finns i rören där de rör sig. Men du behöver inte vara rädd, det här är inget farligt och inträffar då och då på restauranger i hela Sverige.

– Det är inte vetenskapligt bevisat att en människa blivit smittad av sjukdom genom kackerlackor. Däremot har man kommit fram till att sjukdomsbakterier kan växa på en insekt.

Ni bekämpar ju kackerlackan med gift. Är inte det farligt i restaurangmiljö?

– Giftet vi använder är ett väldigt låggiftigt medel som kackerlackan äter. Och djuret är i sin tur väldigt litet. Medlet är godkänt att användas i lokaler som hanterar livsmedel, säger Sven Jeppsson.

När Lokaltidningen Mitt i besöker gallerians food court är det ingen av restaurangägarna som vill prata om problemet. De butiker som ligger i närheten verkar dock inte ha drabbats av skadedjuren.

– Nej, vi har inte sett någonting, säger ett butiksbiträde i en grannbutik.

Redan i mitten av december förra året uppmärksammades att kackerlackor förekom i studentlägenheterna i anslutning till gallerian.

En student som Mitt i pratade med vid det tillfället beskrev situationen så här: ”När jag skulle gå in i min lägenhet såg jag två stycken kackerlackor på dörren mittemot mig och en på min egen dörr. Lappar som satts upp flera våningar ovanför min berättade att kackerlackor fanns i huset och nu hade krypen färdats genom avloppssystem och hittat till min lägenhet.”

Enligt Jan Gösbeck har dock dessa två händelser inte med varandra att göra.

– Det viktiga nu är att alla samarbetar och att våra hyresgäster rapporterar om det förekommer, säger han.

Fakta

Sprider salmonella

I Sverige är den tyska kackerlackan vanligast. En fullbildad tysk kackerlacka blir 10–15 millimeter.

Via rör och elledningar sprider de sig sedan lätt vidare.

Kackerlackan tillhör de allra äldsta insekterna.

Källa: Anticimex

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.