ANNONS

Skådespelaren från Nacka kan få pris på filmfestivalen

Freddy Åsblom är nominerad för sin roll i filmen "In i dimman" (2018).
Freddy Åsblom är nominerad för sin roll i filmen "In i dimman" (2018).
Skådespelaren Freddy Åsblom från Nacka är nominerad till ”Stockholm Rising Star”-priset på Stockholms filmfestival, för sin rollprestation i filmen ”In i dimman".
ANNONS

Skådespelaren Freddy Åsblom, 29 , har medverkat i filmer och tv-serier som ”Livet enligt Rosa”, ”Beck – Rum 302”, ”Vår tid är nu” och senast filmen ”In i dimman” från 2018.

Nu är han nominerad till priset ”Stockholm Rising Star” av Stockholms filmfestival, som tilldelas en skådespelare som gjort ”utmärkande prestationer på film och har möjligheten att bli morgondagens stjärna”.

– Att det finns en jury som tycker att något man gjort är värt en nominering känns toppen alltså, säger han. 

Freddy Åsblom är född i Nacka och bor där än idag. Foto: Marie Persson.

”Ett väldigt svetsat gäng”

Freddy är nominerad för sin insats som en av huvudrollerna, karaktären Baggy, i den psykologiska thrillern ”In i dimman”.

Filmen handlar om tjugoåttaåringen Krill som lever ett dekadent liv i sina flräldrars gamla sommarvilla på en skärgårdsö. När kompisen Baggy dyker upp, som beter sig underligt, vänds hans tillvaro på ändan.

– Det var väldigt kul. Vi var ett väldigt svetsat gäng och spelade in det här med ett ganska tajt team, så det kändes väldigt samlat och koncentrerat. Det passar mig väldigt bra.

ANNONS

Hittade skådespelaryrket i en tidningsannons

Freddy hade sin första skådespelarroll i tv-serien ”Livet enligt Rosa” från 2005, som spelades in när han var 14 år gammal.

Skådespelaryrket hittade han efter att ha sett annonser i tidningen om att man kunde gå på provfilmningar till film och tv-serier.

– Jag tyckte inte att skolan var så intressant och hade ett genuint ointresse av de flesta ämnena, så jag drogs till det här. Då märkte mina föräldrar att det här var något jag ville göra. De har varit väldigt stöttande i det här, säger han. 

Varför har du fortsatt tills idag? 

– Om jag visste lite varför jag håller på med det här hade jag nog inte hållit på med det. För mig är skådespeleriet ett ständigt undersökande i hur det är att vara människa och ett väldigt roligt och omväxlande arbete. 

Filmen ”In i dimman” är regisserad av Anders Hazelius. Foto: Film i väst.

Internationell stjärna bland tidigare vinnare

Tidigare vinnare av priset är bland annat Adam Lundgren, Filip Berg och den idag världskända skådespelerskan Alicia Wikander.

– Just nu nöjer jag mig med att vara nominerad och att det känns väldigt bra. Det är svårt att sia om vad det eventuellt kommer betyda. Vi får se vart det landar.  

Andra nominerade är bland annat Albin Grenholm (”Eld och lågor”, 2019), Celie Sparre (”Lyckligare kan ingen vara”, 2018) och Arvin Kananian (”Aniara”, 2018).

Vinnaren av ”Stockholm Rising Star” presenteras på Stockholms filmfestival den 15 november.