ANNONS

Höga skadestånd till friade i Fittja-falllet

Tre män som friades i Fittja-fallet får skadestånd.
Tre av männen som friades för våldtäkten i Fittja får höga skadestånd.
Tre av männen som friades för våldtäkt i Fittja-fallet får sina krav om skadestånd beviljade.
Belopp på upp till 220 000 kronor var ska betalas ut som kompensation för lidande under häktningstiden, enligt Justitiekanslern, JK.
ANNONS

Tre av de män som friades för den grova gruppvåldtäkten i en trappuppgång i Fittja har fått sina ansökningar om skadestånd beviljade av Justitiekanslern, JK. Skadeståndet rör frihetsberövande och andra tvångsåtgärder medan männen varit häktade.

Åklagaren har i ett yttrande till JK skrivit att männen inte bör ha rätt till statlig ersättning, eftersom de själva uppgett att de sålt narkotika i utbyte mot sexuella tjänster.

Justitiekanslern går dock inte på åklagarens linje utan beslutar att två av männen får 195 000 kronor i skadestånd. Den tredje mannen får ett högre belopp på 220 000 kronor, eftersom han var 18 år vid tidpunkten för frihetsberövandet.

Kompensation för häktningen

Skadeståndet betalas ut som kompensation för lidande under den tid männen varit häktade och misstänkta för ett allvarligt brott som de senare friades för.

Enligt lagen om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder har den som varit frihetsberövad för ett brott vanligen rätt till ersättning om denne inte döms för brottet.

Totalt åtalades fem män i december 2017 för våldtäkten i Fittja, som inträffade sommaren 2016. Alla friades i Södertörns tingsrätt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.