ANNONS

Skadorna på Sätra centrum större än befarat

Sätra centrum, stängda lokaler på måndagen efter lördsgskvällens brand
Nerdragna jalusier i Sätra centrum, mitt på dagen.
Stora delar av Sätra centrum är fortfarande utan el, efter branden den 24 november.
– Skadorna är mycket större än vi trodde först, säger centrumägaren Curt Ahnström.
ANNONS

Nära två veckor har nu gått efter den kraftiga branden i en källare i Sätra centrum. Ändå tvingas handlare, caféägare, krögare och andra fortfarande hålla stängt.

Orsaken är att skadorna på elsystemet är mycket större än man först trodde, och att kopplingar till ventilationssystemet har förstörts.

– Skadorna är sådana att det krävs särskilt tillstånd från Arbetsmiljöverket för att få laga dem. Därför stod arbetet stilla i flera dagar. Sedan kom det igång men det är ett svårt jobb, säger centrumägaren Curt Ahnström.

Arbetsmiljön bedöms också vara så farlig att källarkorridoren förslutits. Därför har dörren till Trygga Sätra ännu inte kunnat öppnas, så hur det gått med samlingslokalerna är okänt.

Som Mitt i tidigare har berättat misstänks branden vara anlagd. Därför har både polis och mobila ordningsvakter förstärkt sin närvaro. Fältassistenter var också snabbt på plats efter eldsvådan.

– De kom dit redan på söndagen efter branden. De pratade med ledsna ungdomar och gav dem sitt stöd, berättar Anna Mattsson, chef för Skärholmens socialtjänst.

Möte med ungdomar

Kvällen före branden hade Trygga Sätra invigt sina nya lokaler i källaren. Nu står ungdomarna alltså utan lokal igen. Arbetet med att stödja dem och andra som drabbats av branden pågår. Lena Ölander, grundare av Trygga Sätra och ansvarig för Nattvandrarna 127, har haft mycket kontakt med dem, liksom företrädare för projektet Trygghet 127.

– De har funnits i centrumet, nattvandrat och kallat ungdomarna till möte för att prata om hur vi ska gå vidare nu. Vi samarbetar med dem och har också haft mycket kontakt med polisen, säger Anna Mattsson.

ANNONS

Har ansökt om kameror

För Curt Ahnström har trygghetsfrågan blivit akut. En av de lösningar han tänker sig är övervakningskameror.

– Vi har en ansökan om det hos Datainspektionen sedan länge, men svaret dröjer. Jag har pratat med polisen som ska kontakta dem och be dem prioritera ärendet, säger han.

ANNONS