Min lokala hjälte

Skakad efter inbrottet

Dominika Peczynski, hennes pojkvän och 1-årige son vaknade av att två tjuvar hade tagit sig in i deras lägenhet på västra Södermalm.

– Det är jätteobehagligt, hemmet ska ju vara en fredad zon, säger Dominika Peczynski.

Det var för en och en halv vecka sedan som pr-kvinnan och artisten Dominika Peczynski och hennes familj väcktes av inbrottstjuvar mitt i natten.

Hennes pojkvän hörde konstiga ljud och gick upp för att se vad det var. Han upptäckte då en man vid ytterdörren, medan en annan man befann sig i köket som ligger längst in i bostaden.

– Han stod där med min handväska och försökte koppla loss min dotters dator från kontakten. Men när min kille sa åt honom att sticka så gjorde han det, säger Dominika Peczynski.

Själv stannade hon kvar i sovrummet. Att tjuvarna gav sig så lätt tror hon beror på att hennes pojkvän är två meter lång.

Familjen larmade polisen. Trots att tjuvarna upptäcktes hann de få med sig en plånbok och en Rolexklocka.

Dominika Peczynski känner sig skakad efter händelsen.

– Jag sover sämre. Det här är jätteotäckt och blir ännu mer obehagligt när man tänker på vad som kunnat hända. Tjuven hade ju tagit sig ända in till badrummet och förbi vår sons rum.

Det är oklart hur tjuvarna tog sig in. Ytterdörren är en pardörr som låses av sig själv när den stängs. Men den är inte särskilt stabil och Dominika Peczynski tror att tjuvarna kan ha ryckt upp den.

– Vi får inte byta dörrar i vårt hus, så nu låser jag gallergrinden inifrån. Det ska man ju inte göra men vi bor på första våningen så i värsta fall får vi väl hoppa ut genom fönstret om något händer.

Ingen av tjuvarna har gripits och polisen har lagt ner ärendet i brist på bevis.

Enligt polisen har tre liknande inbrott nyligen inträffat på östra Södermalm där tjuvar tagit sig in när folk sovit utan att bryta upp dörren. Det är oklart om de har haft tillgång till nycklar eller om de boende glömt att låsa dörren.

– Vi har haft en äldre man som kallas gentlemannatjuven. Han har gått och känt på dörrar och om någon varit öppen har han gått in och stulit dörrnycklarna och sedan kommit tillbaka på natten, säger Sune Hedblad, chef vid Södermalmspolisens inbrottsgrupp.

Förra året var det även några tjuvar på Östermalm som specialiserade sig på just pardörrar.

– Tjuvar lär sig ju av varandra och pardörrar är lättare att bryta upp än vanliga dörrar eftersom de saknar stabilitet i mitten. Jag rekommenderar dem som har sådana att skaffa sig en gallergrind.

Han stod där med min handväska.dominika peczynski

Fakta

Så skyddar du dig mot inbrott

Lås ytterdörren inifrån med säkerhetslåset när du sover och låt nyckeln sitta kvar i låset. Vrid även nyckeln ett halvt varv så att den inte går att peta ut ifall tjuven stulit och kopierat nycklar.

Om du hör en tjuv i din bostad så för oväsen, då försvinner de flesta tjuvar självmant eftersom de inte vill bli upptäckta.

Har du en pardörr så skaffa gallergrind.

Börja med grannsamverkan i huset.Källa: Polisen