Värm upp sångrösten och häll upp nubben - lördag den 14 september hålls "SM i nyskrivna snapsvisor" på Spritmuseet i Stockholm.

Åtta deltagare tävlar med sammanlagt tio bidrag. En av dem är Patrick Mårtensson från Östermalm.

Hemligt vikingasällskap

Vägen till hans deltagande går via en hemlig ordern, baserad i London

- Jag blev introducerad till vikingasällskapet "Bärsärkar och vikingar" för 20 år sedan. För tio år sedan blev jag utnämnd till "Harpolekar", det betyder att jag är ansvarig för att förbereda sånghäftet och leda skrålandet på våra middagar.

Sällskapet bildades i London på 1880-talet. På hemsidan kallas den en "invitation only"-herrklubb och nämner konstnärerna Anders Zorn och Axel Herman Haig som sina mest berömda medlemmar. Sällskapet har middagar sex gånger per år, men mer än så vill inte Patrick Mårtensson avslöja.

Patrick Mårtensson uppklädd för middag med vikingasällskapet i London

Patrick Mårtensson uppklädd för middag med vikingasällskapet i London

Privat

Ny inspiration

Det var jakten på sånger till vikingarna som gjorde att han upptäckte SM i nyskrivna snapsvisor.

- Jag söker alltid ny inspiration och har använt många av SM:ts sånger genom åren. Därför kändes det kul att bidra med en egen visa.

Sångerna ska vara nyskrivna och får inte ha framförts tidigare. Några tävlingsnerver har inte infunnit sig för Patrick Mårtensson.

- Jag ser fram emot att träffa de andra. Jag är inte alls orolig, det ska bara bli roligt att vara med.

"Sense of humor"

SM i nyskrivna snapsvisor har arrangerats i 30 år. Juryn sjunger igenom tävlingsbidragen, som är kodade för att inte avslöja vem författaren är. Därefter utses fem bidrag som går vidare till VM den 16 november.

- Jag har ingen aning om hur det kommer gå för mig, jag kan bara hoppas att juryn har samma "sense of humor" som jag. Om man skrattar gott åt det själv, då är man på rätt spår.