Skål! Nu öppnar världens första vinhotell

Ejnar Söder kom på idén att starta vinhotell.
Ejnar Söder kom på idén att starta vinhotell.
Drick vin, gå på vinprovning eller ta en tur i vineriet på nya the Winery hotel.

– Precis allt här inne ska handla om vin. Det ska genomsyra allt, säger initiativtagare Ejnar Söder.

Granne med E4 precis vid trafikkarusellen Järva krog, har världens första vinhotell just slagit upp dörrarna.

Slogan för The Winery hotel är ”den totala vinupplevelsen” – här ska man kunna dricka vin, gå på vinprovning, ta en guidad tur i vinfabriken, eller vineriet som det heter, och delta i vinkurser.

– Precis allt här inne ska handla om vin. Det ska genomsyra allt. Man ska kunna mer om vin när man går härifrån än när man kom in, säger Ejnar Söder.

Tre familjer med bakgrund i hotell, design och vin ligger bakom. Stilmässigt är hotellet som hämtat från Brooklyn: tegel, grått och trä.

– Vi har varit i New York och lärt oss göra hotell. Vi har plankat lite av de tegellösningar man kan se i Brooklyn, säger Ejnar Söder.

Den som vill prova och lära sig mer om viner kan ladda på ett kort, läsa om olika druvor och distrikt och krana smakprover på egen hand.

I det egna vineriet börjar processen i enorma cisterner och i ett fuktigt rum mognar vinet på ekfat. Druvorna plockas hem från Terreno i Italien. I ett första skede produceras ett rött vin här, men mer är på gång.

– Det är inte samma regler i Toscana som i Solna. Vi blandar årgångar och har möjlighet att experimentera lite. Vi kommer framöver att ta fram rosé, vitt och mousserande, säger vd Marcus Östlund.

The Winery hotel har också restaurang med nordisk touch och en deli på bottenplan. På sommaren blir här uteservering, både på marken och på taket.