Skälbybo sprang med OS-facklan i Seoul

"Det är en otroligt häftig känsla, mäktigt helt enkelt."
"Det är en otroligt häftig känsla, mäktigt helt enkelt."
När OS-facklan skulle transporteras mellan Olympia och Pyeongchang var Magnus Jägerskog, BRIS generalsekreterare och Järfällabo, en av de svenskar som fick äran att bära facklan.
– Klart det känns ärofyllt och mäktigt att få vara med i sammanhanget, säger Magnus Jägerskog.

Inför de olympiska spelen transporteras den ständigt brinnande OS-elden i en fackelstafett från Olympia i Grekland till platsen där spelen ska ske. I år går vinterspelen i Pyeongchang – och av de fyra svenskar som fick äran att bära facklan kom en från Järfälla. Magnus Jägerskog, ordförande i BRIS och Skälbybo, kom för några dagar sedan hem från Sydkorea, där han sprungit med facklan.

– Ända sen jag var barn och fram tills nu kan jag sitta uppe om nätterna och följa evenemanget. Det är så stort idrottsligt det kan bli. Det är klart att det känns ärofyllt och mäktigt att få vara med i sammanhanget, säger Magnus Jägerskog.

”Åkte dit för att springa för barn”

Tillsammans med tre andra representanter för ideella organisationer (Min stora dag, Giving people och Ung cancer) blev han framröstad till att bära elden.

– Jag är ju barnrättsaktivist. Jag åkte dit för att att springa för barn, som i alla samhällen är den mest utsatta gruppen, säger Magnus Jägerskog.

Speciellt politiskt läge i landet

Under veckan som gått har dessutom Syd- och Nordkorea, som legat i konflikt i 70 år, samtal för första gången på två år. Enligt rapporter ska ett av samtalsämnena varit just Nordkoreas deltagande i de olympiska vinterspelen.

– Det kändes speciellt att få bära den här elden med de värden den står för, med tanke på den politiska situationen som är så speciell där just nu. Man kan se genom historien hur OS fungerat som en plats där människor lagt bort stridigheter och istället sett gemenskap, säger Magnus Jägerskog.

Var det mycket träning inför springturen?

– Nej, det var nog ingen idrottslig prestation, man lunkar i några hundra meter. Men det är en otroligt häftig känsla, mäktigt helt enkelt.

Fakta

Om Magnus Jägerskog

Bor: Skälby sedan åtta år

Familj: Fru och tre barn

Jobbar: Generalsekreterare på BRIS