Skälbylärare årets pedagog i Järfälla

Pedagogpriset 2017 Gösta Westling Järfälla
Gösta Westling och Eva Ullberg (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.
Årets Pedagogpris gick till Gösta Westling, föreskolelärare på Skälbyskolan. Förutom äran får han 15 000 kronor.
– Jag trodde det var ett skämt, säger Gösta Westling, som bara jobbat som förskolelärare i några år.

På fredagsförmiddagen delades Pedagogpriset 2017 ut på Skälbyskolan där årets vinnare Gösta Westling jobbar. Både föräldrar och lärare var på plats när Eva Ullberg (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande, delade ut priset till Gösta Westling.

I juryns motivering står att Gösta Westling ”genom sitt sätt att undervisa bland annat byggt broar mellan förskolan och skolan” och att han ”skapat trygghet och arbetsro som skapat engagemang och lust att lära bland eleverna.”

Trodde det var ett skämt

Gösta Westling jobbade som journalist i tio år, och sadlade om till förskolelärare för bara några år sedan. Därför blev han väldigt förvånad över utnämningen.

– Det kom som en chock! En kvinna från kommunen ringde och det första jag tänkte var ’har jag blivit anmäld för något?’, och när hon sa att jag vunnit ett pris trodde jag att det var ett skämt. Det har väl sjunkit in i efterhand att man vunnit men det känns jättesurrealistiskt, säger Gösta Westling.

– Nu är det väl bara nedförsbacke härifrån, skämtar han.

”Ett pris för hela skolan”

Han lyfter också att det kändes konstigt att ta emot pris framför kollegor som jobbat betydligt bättre, och betonar att inte mycket skulle bli gjort utan deras hjälp.

– Man får se det som ett pris för hela skolan, säger Gösta Westling.

Enligt Gösta Westling kan erfarenheten av att jobba som journalist ha hjälpt honom i arbetet på förskolan.

– Jag har mött så fruktansvärt mycket människor och det har tjänat mig väldigt bra i föräldrakontakter. Jag tror jag är duktig på att skapa den kontakten mellan hemmet och skolan som man gärna vill ha, säger Gösta Westling.

Hur är du som pedagog då?
– Jag har jobbat mycket med strukturerad verksamhet. Barnen tar i hand på morgnarna och säger god morgon. Det finns väl ett sug efter det gamla och det har jag försökt ta tillbaka, vi övar på ögonkontakt och såna saker som jag tycker är viktiga. Förskoleklasserna spretar mycket, men till slut skapar man en grupp som går i takt och kan göra ett bra jobb i skolan.

Fakta

Juryns motivering

Juryn som delar ut priset består av barn- och ungdomsnämndens ordförande och representanter med pedagogisk kompetens. I sin motivering till att ge Gösta Westling 2017 års utnämning skrev de följande:

Gösta har genom sitt sätt att undervisa bland annat byggt broar mellan förskolan och skolan. I det pedagogiska arbetet med eleverna i förskoleklassen har han skapat trygghet och arbetsro som skapat engagemang och lust att lära bland eleverna.

Gösta har uppvisat ett skickligt bemötande av eleverna och besitter både förmågan att identifiera olika pedagogiska problem och att hitta lösningar som stärker elevernas självkänsla och tillit till den egna förmågan. Gösta har utvecklat arbetssätt och metoder som stöder elevernas lärande och har delat med sig av dessa till övriga kollegor.

Med en förmåga att se varje enskild elev utifrån dennes individuella behov och förutsättningar får Gösta eleverna i förskoleklassen att uppnå sin fulla potential och skapar goda förutsättningar för dem att lyckas.