Skållade handen på tvåårig son

Tvååringens hand doppades i kokhett vatten i flera minuter.

I tingsrätten dömdes mamman för att hon inte tog sin son till läkare. Nu fälls även styvpappan.

Ingen vet om det var mamman eller styvfadern som tvingade en tvååring att hålla handen i kokhett vatten i Hässelby förra sommaren. Pojken kom in till Astrid Lindgrens barnsjukhus en dag i början av juni. Hans hand var då helt skinnflådd och kraftigt svullen.

Mamman och styvfadern hävdade att pojken bränt sig på varmvatten i kranen, men läkarna konstaterade att skadan inte kunde ha uppkommit på det sättet. De trodde i stället att någon hållit ner pojkens hand i kokhett vatten under flera minuter.

Både mamman och styvfadern var vid tillfället narkotikapåverkade och de enda som varit i pojkens närhet, men eftersom de skyllde på varandra fälldes ingen av dem för misshandeln.

Mamman dömdes dock till ett års fängelse för att hon inte omedelbart sett till att pojken fått vård för sina allvarliga skador. De väntade enligt domen många timmar innan de åkte till sjukhuset och under denna tid uppgav vittnen att pojken skrek panikartat och att hans brända hand var dubbelt så stor som den andra.

Svea hovrätt har nu fastställt domen mot mamman, men konstaterar, i motsats till tingsrätten, att även styvpappan haft ansvar för pojken eftersom han var en aktiv del av barnets liv. Också han får ett års fängelse.

Pojken, i dag tre år gammal, bor numera hos sin pappa. Det är ännu för tidigt att säga om brännskadorna kommer att ge honom framtida men.

– Men han mår mycket bättre i dag och allting går åt rätt håll, säger hans ombud, Birgitta Williamsson.

Fakta

Fler anmäls barnmisshandel

2011 anmäldes 732 personer i länet misstänkta för misshandel mot ett barn, under sex år, där förövaren kände offret.

Motsvarande siffra 2001 var 190. Ökningen anses främst bero på att fler anmäler.

I västerort misstänktes förra året 88 personer för samma brott.

Källa: Brå