Skambud är inget för Bodil

Bodil visar upp kristallkronan och morfars cigarrlåda. På golvet bakom ligger bland annat Elvis-skivor och storbandsmusik från 40-talet.
Bodil visar upp kristallkronan och morfars cigarrlåda. På golvet bakom ligger bland annat Elvis-skivor och storbandsmusik från 40-talet.
Servis från AP Karlskrona.
Servis från AP Karlskrona.
Bodil och Börje ska sälja prylarna de fått nog av.

Men de dumpar dem inte till vilket pris som helst.

Inför Megaloppisen i Hallunda har paret kollat upp värdet via nätet eller värderingsmän.

Bodil och Börje Tallén har inte sålt saker på loppis på flera decennier. Men nu är det dags, och i Hallunda Folkets hus på lördag slår de till med tre bord på en gång. Till den stora loppisen kommer totalt 110 bord.

Vanligast bland loppisprylarna är kläder och leksaker. Bodil och Börje tar med presenterna de ratat, arvegods från mor och mormor, Elvis-skivor, en falsk Rolex och annat som legat och samlat damm.

– Vi har fått hyra två förråd. Delvis för att vi har så mycket saker över, säger Bodil Tallén som visar upp alla prylar de nu radat upp i vardagsrummet.

Här har de skaffat sig en uppfattning om vad sakerna är värda. En del saker har de kollat upp via nätet, andra via en värderingsman Bodil kommit i kontakt med. Det visade sig att en tio centimeter hög prydnadstupp var värd 1 000 kronor. Därför fick tuppen bli kvar.

De tycker att det ska bli skönt att bli av med sakerna.

– Vi tänker skaffa en mindre lägenhet. Och en dag ska inte ungarna behöva ta hand om allt efter oss, säger Bodil.

Men allt skiljs de inte ifrån utan att samvetet gnager lite. Bland sakerna finns en kristallkrona Bodil fått av mormor och morfars gamla cigarrlåda.

– Men de ligger ju bara ändå.

Lättare är då att skiljas från den urväxta röda festmunderingen som Bodil haft på nyårsfest och fester i Grekland.

– Jag tycker i alla fall att det tillsammans borde vara värt 300 kronor, säger Bodil och visar upp en tjusig klänning i storlek 40-42, med skir blus och aftonväska.

Mestadels säljer de enskilda saker, men med finns också en kaffeservis utan kantstötningar. Enligt Bodils eftersök rör det sig om en Karlskrona från 1942.

– Det är en AP Karlskrona. Det är den äldsta signaturen av AP. Jag har sett att en nyare variant gått för 650 kronor, så jag tycker vi borde få 300, säger Bodil.

Megaloppis pågår mellan klockan 11 och 15.