ANNONS

Skandalomsusade Villa Söderås visades upp

Jens Frejrud är Villa Söderås nya presskontakt och Anders Boström är projektledare.
Jens Frejrud är Villa Söderås nya presskontakt och Anders Boström är projektledare.
Vid ena gaveln ska det byggas till med ett gym och en bastu.
Vid ena gaveln ska det byggas till med ett gym och en bastu.
En tio meter lång pool har byggts på tomten.
En tio meter lång pool har byggts på tomten.
Bergvärme har installerats för Villa Söderås.
Bergvärme har installerats för Villa Söderås.
Så här ser trappan ut upp till vinden.
Så här ser trappan ut upp till vinden.
Villa Söderås har varit i blickfånget under de senaste åren. Nedhuggna träd och uppgrävd mark har väckt ont blod i många Lidingöbor. I onsdags bjöds pressen oväntat in för en rundvandring.
ANNONS

Villa Söderås har under de senaste åren varit stängt och det har varit svårt för medier att få någon insyn i vad som har pågått bakom tujorna som omringar fastigheten och det har också varit oklara ägarförhållanden. I onsdags blev dock pressen överraskande inbjudna att få gå en rundtur på tomten.
– Ägaren har förstått att det finns ett stort intresse bland folk som passerar här. Ägaren har tagit åt sig av kritiken och vill tillmötesgå den nyfikenhet som finns, säger Jens Frejrud, som är Villa Söderås nya presskontakt.
Ägaren till Villa Söderås heter Johan Anders Lundberg och villan ingår i hans fastighetsrörelse som förvaltar kulturfastigheter och utvecklar fastigheter.
– Vi vet inte vad det blir för ett koncept. Detaljplanen säger att det får bedrivas hotell-, restaurang och konferensverksamhet, säger Jens Frejrud.
Oavsett inriktning så blir det en lyxig anläggning med handmålade tapeter, tidstypiska trädetaljer, kalksten från Kolmården och träparkett. På tomten har en tio meter lång pool byggts som ska omgärdas av ett poolhus och en påbyggnad på det stora huset ska innehålla gym och bastu. Det blir sammanlagt 40-45 hotellrum och sviter.
– Det blir kostsamt, men vi pratar inte om några summor. Ambitionen är att öka andelen hotellrum. Johan Lundberg är en affärsman så han har bra koll, förklarar Jens Frejrud.
Turerna har varit många när det gäller Villa Söderås på Elfvik. I början av 2013 höggs ett 20-tal träd ner på kommunens mark utanför villatomten. I början av 2014 skedde ett nytt ägarbyte och senare samma år grävdes stora jordvallar på över två meter upp på både framsidan och baksidan av huset, vilket många Lidingöbor reagerade negativt på. Fastighetsägaren Villa Söderås, som nu bytt namn till VSQ Property AB, sa då att man inte ansåg sig behöva tillstånd eftersom de planerade att återställa marken till så som den såg ut 1912.
Kjell Borking, aktiv i Elfviks vänner, tycker tomten har blivit förfulad.
– Jag har i flera år försökt få tag i någon ansvarig men utan att lyckas. Villa Söderås har grävt upp höga vallar, som befästningsvallar, runt villan. Och det har de gjort utan marklov. Det är väldigt egendomligt, säger han.
– Ingen visste om att det behövdes tillstånd för att lyfta tomtnivån, men det var tydligen fel, säger Jens Frejrud.
– Det var en slänt här förut och vi har nu jämnat ut marken så att man kan använda den. Och marken är nu på samma nivå som det en gång var. Tujorna är planterade för att hindra insyn. Jag tror att det här blir bra, inflikar Anders Boström, projektledare för ombyggnationen.
Eftersom ingen information har sipprat ut så har ryktesspridningen om villan varit stor.
– Villan har varit stängd så länge och det har varit så slutet. Många rykten har därför valsat runt. Ett exempel är att Villa Söderås ska bli en rysk marinbas, jag har själv sett blåregistrerade bilar från den ryska federationen, säger Kjell Borking.
– Johan Lundberg är här då och då. Det kan ha varit internationella gäster. Men jag kan inte svara detta, säger Jens Frejrud
Ärendet med jordvallarna ligger nu hos Länsstyrelsen. Renoveringen ska vara klar år 2020.