ANNONS

Gravvandalen gripen igen – efter internationell polisinsats

Ebbas gravvandal eftersöks av polisen
Mannen dök inte upp i rätten efter att ha vandaliserat terroroffret Ebba Åkerlunds grav.
Den 59-årige man som vandaliserat flera gravar, bland annat terroroffret Ebba Åkerlunds, vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm har gripits.
ANNONS

Den 59-åriga mannen som sedan i slutet av 2017 vid upprepade tillfällen begått brott mot griftefriden på Adolf Fredriks kyrkogård greps i måndags kväll av svensk polis.

Bland annat har den eftersökta mannen vandaliserat terroroffret Ebba Åkerlunds grav vid flera tillfällen. Något som Mitt i Stockholm rapporterat om tidigare.

– Vi är många som nu känner lättnad över att vi äntligen kunde gripa den här mannen. Det han är misstänkt för har upprört många. Förutom det han står åtalad för, är han misstänkt för att ha begått betydligt fler brott runt om i Stockholmsregionen och han har tagit mycket av polisens tid och resurs i anspråk, säger Izla Masso, utredare vid grova brott i Stockholm city i ett pressmeddelande.

Dök inte upp till rättegången

Åtal väcktes mot mannen och ett datum för rättegång bestämdes till 8 mars. Mannen, som är hemlös och inte har någon uppgiven adress i Sverige, dök inte upp och ett nytt rättegångsdatum fastställdes till 5 juni.

Samtidigt har polisen drivit en process via Interpol för att få en europeisk arresteringsorder utfärdad. Mannen är hemmahörande i Polen. Där är han efterlyst för att avtjäna ett två-årigt fängelsestraff.

En begäran från Sverige skickades till Polen i november 2018 och i fredags utfärdades den. På måndagskvällen kunde mannen gripas av polisen i Stockholms innerstad.

– Vi fick uppgifter om var han befann sig och då såg vi till att vara där, säger Mats Eriksson, presstalesperson hos polisen till Mitt i.

Tidigare har den här mannen inte dykt upp på rättegång. Hur ska man få honom att närvara? 

– Som jag har förstått det kommer man nu att försöka flytta fram rättegångsdatumet. Och fram till att rättegången hålls kommer han att vara frihetsberövad, säger Mats Eriksson.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.