Skänkte badrum till fattiga barn

Ett badrum till förmån för barnen i slummen.

Det var vad ett företag i Gustavsberg bidrog med i Musikhjälpens auktion.

Under förra veckan sändes Musikhjälpen för femte året i rad. Programmet är ett insamlingsevent som arrangeras av Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Programledarna Gina Dirawi, Jason Diakité och Kodjo Akolor stängdes under veckan in i en glasbur på Stortorget i Malmö där de sedan sände radio i sex dygn, som en solidarisk handling lever de dessutom enbart på flytande föda under de sex dygnen.

Sova fick de göra i omgångar i ett anslutande rum.

Insamlingen bygger på att publiken betalar för att olika låtar ska spelas i programmet. Dessutom anordnas auktioner. Pengarna som samlas in går oavkortat till Radiohjälpen och i år är de öronmärkta för att ge barnen i slummen rent vatten.

Kopplingen till rent vatten fick företaget Villeroy & Boch i Gustavsberg att vakna till.

– Det var någon som tyckte att det lät som någonting vi borde stötta, säger Ann-Christine Berg, pr-ansvarig på företaget.

Först var tanken att auktionera ut enbart en toalettstol.

Men för att göra det hela lite roligare auktionerade man ut ett komplett badrum till ett sammanlagt värde av 30 000 kronor.

Insamlingen startade på en krona, men var snabbt uppe i över 11 000 kronor redan på tisdagen.

– Jag var lite nervös över om vi verkligen skulle börja på en krona. Men de berättade att för det mesta så går sakerna för mer än det totala värdet, säger Ann-Christine Berg.

När auktionen avslutades i fredags kväll var det sista budet 14 700 kronor.

Fakta

Tre stängs in

Musikhjälpen startade 2008.

I förra veckan stängdes programledarna Gina Dirawi, Jason Diakité och Kodjo Akolor in i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt. Under tiden kunde lyssnare och tittare önska låtar mot att de skänker pengar.

Förra året samlade Musikhjälpen in 18 104 362 kronor.

Källa: Sveriges Radio