ANNONS

Kommunkollen 8 juni: Skanska ansöker om bergtäkt i Haninge – kommunen kritisk

Skanska har nu lämnat in sin ansökan om ny bergtäkt söder om Tungelsta – men kommunen protesterar. Här är "Kommunkollen" 8 juni med stora och små beslut.
ANNONS

Kommunen vill stoppa Skanskas planerade bergtäkt i Tungelsta

Både Jehander och Skanska vill anlägga bergtäkter i Tungelstas södra utkanter, vilket Mitt i Haninge skrivit om förut. Bolagen menar att nya bergtäkter är helt nödvändiga i denna del av regionen. Haninge kommun är dock emot båda bergtäkterna, som man menar befarar blir ett stort hot mot miljön i Tungelsta.

Nu har Skanska lämnat in sin ansökan om en bergtäkt söder om Tungelsta.

Haninges kommunstyrelseförvaltning menar att bergtäktsansökningarna kommer i ett problematiskt skede, just då Haninge kommun som bäst arbetar med den nya översiktsplanen för kommunen. Kommunen tycker också det är märkligt att Skanska inte lämnat några yttranden i såväl samrådsskedet som i det nyligen avslutade granskningsskedet kring den planerade bergtäkten.

I 30 år vill Skanska ta ut tio miljoner ton berg och morän. Årligen vill de föra in, mellanlagra och återvinna 200 000 ton berg- och schaktmassor. I dag finns drygt 25 bergtäkter i länet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.