Skanskvarn har fått nya vingar

I närmare fem månader har Skanskvarn vid Gullmarsplan ­varit vinglös.

Nu är äntligen de nya vingarna på plats.

Kvarnen har sedan januari stått utan vingar, då Stockholm stad beslutade att de skulle tas ner. De gamla vingarna var ruttna, och risken fanns att de skulle ramla ner.

– Det var en del observanta kunder som sa att de gamla varit monterade i fel vinkel också. Men nu ska det vara rätt, säger Hakan Akgüre som har drivit restaurang Skanskvarn tillsammans med sin familj i snart 30 år.

Den gamla kvarnen är av holländskt ursprung och byggdes 1850. 1859 flyttades den till platsen den står på nu. Kvarnen var i drift och malde mjöl ända fram till 1882. Sedan 1930 är kvarnen kulturskyddad av Stockholm stad.

– En kvarn utan vingar ser ju inte så rolig ut, så det känns jättebra att vi fått nya nu. Det är många som har undrat vad det är som har hänt med vingarna, kvarnen syns ju verkligen i området. Nu när de nya vingarna är på plats har jag spelat ”Jag ska köpa vingar för pengarna” inne i restaurangen, det tycker många är lite roligt, säger Hakan Akgüre.

De nya vingarna sattes på plats förra tisdags. Under somrarna är kvarnen ett eftertraktat utflyktsmål för turister, som gärna fotograferar den.

– De nya vingarna är jätte­fina och det blir ett riktigt lyft för oss. Nu ska de få lite solljus och få torka lite mer under sommaren. I augusti ska vi tjära dem, säger Hakan.

En kvarn utan vingar ser ju inte så rolig ut.